Elfogták a Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjét

A Központi Nyomozó Főügyészség az Országos Rendőr-főkapitánysággal és a Terrorelhárítási Központtal csütörtök délelőtt rendkívüli sajtótájékoztatót tartott a Teréz körúti robbantás ügyében, ahol bejelentették: őrizetbe vették a Teréz körúti robbantás gyanúsítottját. A férfi magyar állampolgár, egyedül követte el a támadást, korábban nem szerepelt a bűnügyi nyilvántartásban. A 10 millió forintos nyomravezetői díjat nem fizetik ki, mert rendőri nyomozati munka eredményeként fogták el.

Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú, ezidáig büntetlen előéletű fiatalembert a Teréz körúti robbantással összefüggésben – jelentette be csütörtöki budapesti sajtótájékoztatóján Keresztes Imre főügyész. Hozzátette: a megalapozott gyanú több bizonyítékon is alapul.

Keresztes Imre elmondta: a fiatalember a gyanúsítás ellen és őrizetbe vétele ellen is panasszal élt, ugyanakkor a főügyészség kezdeményezi előzetes letartóztatását. Beszámolt arról is, hogy a gyanúsított a felvételek alapján egyedül követte el a bűncselekményt, a nyomozás során nem merült fel, hogy bérgyilkosként robbantott volna.

A főügyész kiemelte, a férfi nem budapesti illetőségű, elfogására Keszthelyen került sor;  a gyanúsított nem tett vallomást. A felvétel alapján egyértelmű, hogy kiket célzott az elkövető – mondta arra az újságírói kérdésre Keresztes Imre, hogy miből gondolják, hogy a rendőrök voltak a célpontok.

A főügyész elmondta, tisztázni fogják a gyanúsított beszámítási képességeit.

Keresztes Imre főügyész, a Központi Nyomozó Főügyészség vezetője (k), Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány (j3) és Hajdu János, a Terrorelhárító Központ (TEK) főigazgatója (j) sajtótájékoztatót tart a Központi Nyomozó Főügyészségen MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Javul a rendőrök állapota

Papp Károly altábornagy, országos rendőrfőkapitány elmondta, a megsérült rendőrök állapota fokozatosan javul, az utókezelések teljes körűen biztosítottak számukra, és remélhetőleg néhány hónap múlva visszatérhetnek a rendőri szolgálatba. Az altábornagy elmondta: mintegy ezer bejelentés érkezett az üggyel összefüggésben; ezek közül egyiket sem “tették félre”, a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda valamennyit ellenőrizte.

Arról is beszélt, klasszikus felderítő munka eredménye a gyanúsított megtalálása, így a 10 milliós nyomravezető díjat nem kell kifizetni. Hozzátette: amennyiben a főügyészség jelzi számára, hogy nem szükséges a nyomravezetői díj fenntartása, úgy vissza fogják vonni azt.

A főkapitány megköszönte a társszervek együttműködését és jelezte: az Országos Rendőr-főkapitányság továbbra is biztosítja a főügyészség számára a humán erőforrásokat és a technikai eszközöket az ügy felderítéséhez.

MSZP: adják oda a rendőröknek a tízmilliót

Az ellenzéki párt csütörtöki, MTI-hez eljuttatott közleményében azzal indokolt, hogy az országos rendőrfőkapitány tájékoztatása szerint klasszikus felderítő munka során jutottak el a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda munkatársai a robbantás szerda délután elfogott gyanúsítottjához, ezért nem kell kifizetni a nyomravezetői díjat senkinek.

Az MSZP szerint a díj felajánlásával segítenék a két súlyosan megsebesült rendőr rehabilitációját.  Hozzátették: az MSZP köszönetet mond mindazoknak, akik részt vettek a bűncselekmény felderítésében, a kormánytól pedig elvárja a teljes körű tájékoztatást az ügyben.

A Terrorelhárítási Központ (TEK) civil nyomozói egy autót vizsgálnak át a keszthelyi Borbás Vince sétányon 2016. október 19-én. MTI Fotó: Varga György

Így csapott le a TEK

Hajdu János, a Terrorelhárítási Központ főigazgatója közölte, a feltételezett elkövetőt Keszthely Csík Ferenc sétányán fogták el, ahol a férfi gépkocsijával várakozott. Ezt követően orvosi vizsgálat alá vetették, a járművet pedig tűzszerészek vizsgálták át, majd egy épületet is, amely dupla műveletben zajlott, így a tűzszerészek után a műveleti egységek hatoltak be a házba, ahol más személyt nem találtak.

Hangsúlyozta: a TEK az ország több pontján végzett akciókat szerdán, azonban a sajtóhírekkel ellentétben nem igaz, hogy ezek mindegyike a Teréz körúti robbantással lett volna összefüggésben. Az M1 Híradója szerda este az elsők között értesült róla, hogy a Terrorelhárítási Központ elfogta a szeptemberi, Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjét. Hivatalos megerősítés addig nem érkezett, ahogy cáfolat sem.

Tegnap késő délután és este órákon keresztül vizsgáltak egy piros színű autót a rendőrök Keszthelyen és el is vittek bilincsben egy fiatal férfit.

Budapest, 2016. október 20. A Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjének elfogásáról készült videofelvételt vetítik le az elfogást bejelentő sajtótájékoztatón a Központi Nyomozó Főügyészségen 2016. október 20-án. Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú, ezidáig büntetlen előéletű fiatalembert a Teréz körúti robbantással összefüggésben. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

A Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjének elfogásáról készült videofelvételt vetítik le az elfogást bejelentő sajtótájékoztatón a Központi Nyomozó Főügyészségen 2016. október 20-án (MTI Fotó: Szigetváry Zsolt)

A Balaton-parti várostól alig több, mint 10 kilométerre is zajlott egy akció: Karmacson délután több, a TEK-hez tartozó páncélos járművet láttak. Az Origo értesült úgy, hogy ott foghatták el a robbantót, a saját otthonában, de ezt az információt sem erősítette meg egyetlen nyomozó hatóság sem.

Családi ház a Zala megyei Karmacson 2016. október 20-án, ahol október 19-én a Terrorelhárító Központ (TEK) munkatársai elfogták a Teréz körúti robbantás feltételezett elkövetőjét. Előre kitervelten, több emberen, hivatalos személy sérelmére elkövetett emberölés kísérletével és robbanóanyaggal visszaéléssel gyanúsított meg a Központi Nyomozó Főügyészség egy magyar állampolgárságú, ezidáig büntetlen előéletű fiatalembert a Teréz körúti robbantással összefüggésben. MTI Fotó: Varga György

Családi ház a Zala megyei Karmacson 2016. október 20-án, ahol az október 19-én a Terrorelhárító Központ (TEK) munkatársai által elfogott – a Teréz körúti robbantással feltehetően gyanúsítható – elkövető családja él (MTI Fotó: Varga György)

Taksonyban is volt házkutatás, tudósított az M1.

Bakondi György, a miniszterelnök belbiztonsági főtanácsadója azt mondta: az elmúlt hetekben megfeszített munkában dolgoztak a hatóságok, hogy eredményes legyen a nyomozás.