Fazekas: sok és jóféle az idei pálinka

Kiváló minőségűek az idei pálinkák, és a mennyiség is csaknem kétszerese a tavalyinak az első fél év adatai alapján - mondta Fazekas Sándor földművelésügyi miniszter szombaton az MTI-nek a szombaton tartott kunadacsi III. Kolbász és Pálinkafesztivál alkalmából.

Hozzátette: az idén az első fél évben 1,8 millió liter 50 fokos pálinkának megfelelő párlat készült Magyarországon.

Hangsúlyozta, hogy 2016-ban a kiváló minőséget jól érzékelteti, hogy már begyűjtötték az országos pálinkaverseny és a pálinka országkóstoló valamennyi mintáját, a 327 tételből 172 kiválóság kerül be a pálinka könyvbe, 70 százalékkal több az előző évinél.

Békéscsaba, 2012. április 10.Nagy Árpád ügyvezető zárja be egy főzőberendezés ajtaját a Kisrét Manufaktúra Kft. pálinkafőzdéjében Békéscsabán. A cég az év legjobb pálinkafőzdéje címet nyerte el a Magyar Szeszipari Szövetség és Terméktanács VII. HunDeszt Pálinkaversenyén.MTI Fotó: Rosta Tibor

Nagy Árpád ügyvezető zárja be egy főzőberendezés ajtaját a Kisrét Manufaktúra Kft. pálinkafőzdéjében Békéscsabán. MTI Fotó: Rosta Tibor

A pálinka a magyar identitás elválaszthatatlan része – hangsúlyozta a miniszter.

A hungarikumokért felelős miniszter megjegyezte azt is: elképzelhető, hogy a magyar disznótoros is bekerülhet a hungarikumok közé.

Szerinte ezt indokolná, hogy ez egy igazi magyar népszokás és hagyomány, amely hozzáértést, ízeket foglal össze, de családi ünnep, közösségi rendezvény is a településeken. Bizonyítja ezt, hogy országszerte egyre több a kolbászfesztivál, kolbásztöltő verseny, böllérnap, disznótoros program.