Orbán: új egységet a gazdaságban is

A magyar sikerekhez szükség van a magángazdaság szereplőire is, akikkel ezért megállapodást kell kötni a versenyképességről, mert fontos, hogy a gazdaságpolitikában is létrejöjjön az új egység - jelentette ki a miniszterelnök a Kossuth Rádió péntek reggeli műsorában.

Még egy új egység

A miniszterelnök szerint a kormány célja megállapodást kötni a versenyképességről a gazdasági szereplőkkel. Orbán Viktor a pénteki 180 percben kifejtette: Magyarországon magángazdaság van, vagyis a kormány önmagában nem képes jó gazdaságpolitikát csinálni és javítani a versenyképességet, ehhez meg kell egyezni a magángazdaság szereplőivel. A kormány olyan megállapodást akar kötni velük, amelynek fontos eleme a szakképzés iránya, a bérpolitika, az adórendszer, de kulcskérdés a fiatalok jövője, az oktatás is – hangsúlyozta a miniszterelnök.


Munkaalapú rendszer

Orbán Viktor a rádióműsorban emlékeztetett: folyamatos és heves viták vannak arról, jó irányba tart-e a gazdaság, a hitelminősítők egyértelműen javuló véleménye azonban ezt eldönteni látszik. A cél pedig továbbra is világos: egy munkaalapú gazdasági rendszer kell, amelynek lényeges eleme a teljes foglalkoztatottság. Ma már ott tartunk, hogy az elmúlt hat évben 660-670 ezer új munkahely keletkezett, az ígéret pedig 2010-ben egymillióról szólt, az esélyeim így nem rosszak – fogalmazott Orbán Viktor.

(MTI/Máthé Zoltán)

Régen rossz, ha bárkit győzködni kell

Magyarországon ugyanakkor ma a kényszerbetelepítés megakadályozása a legfontosabb kérdés, erről kell most tárgyalni – reagált a miniszterelnök a Kossuth Rádió reggeli műsorában arra, hogy az MSZP elnöke a tervezett alaptörvény-módosításról nem, minden egyéb fontos kérdésben azonban szívesen tárgyalna vele. Orbán Viktor hozzátette azt is, régen rossz, ha egy 3,3 milliós tömeg véleménynyilvánítása után bárkit győzködni kell.

Budapest, 2016. október 14. Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút adott a 180 perc című műsorban 2016. október 14-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Orbán Viktor miniszterelnök a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút adott a 180 perc című műsorban 2016. október 14-én (MTI/Máthé Zoltán)

Csak mi mertük

Egy egész Európát kínzó kérdésről van ugyanis szó, de csak egy helyen, Magyarországon volt mersze megkérdezni a kormánynak erről az emberek véleményét, a népszavazáson kifejezett akaratot pedig teljesíteni kell – hangsúlyozta a miniszterelnök. Az alkotmánymódosítás szövegéről természetesen vitatkozni lehet és kell is, hiszen minden szövegnél van jobb, ezért is indul meg hétfőn a vita a dokumentumról – tette hozzá. Arra a felvetésre, hogy az Alapjogokért Központ szerint a szöveg esetleg még tovább is szigorítható lenne, a miniszterelnök azt mondta, ez csupán egy technikai kérdés, Magyarországon ugyanis a referendummal létrejött egy új egység, a kormánynak pedig az a kötelessége, hogy érvényt szerezzen az új egység akaratának – ismételte meg a miniszterelnök.

Orbán Viktor miniszterelnök (j) a Kossuth rádió stúdiójában, ahol interjút adott Kocsis Éva műsorvezetőnek a 180 perc című műsorban 2016. október 14-én. Balról Havasi Bertalan, a Miniszterelnöki Sajtóiroda vezetője (MTI/Máthé Zoltán)

Csak önkéntesen

A magyar álláspont szerint az identitáskérdéseket semmiféle külső erő nem érintheti, ha ugyanis ezt valaki megteszi, azt jelenti, nem vagyunk urai saját sorsunknak. Magyarország véleménye pedig továbbra is egyértelmű: csak önkéntes kvóták létezhetnek, és Orbán Viktor abban bízik, az Európai Bizottság is belátja, rossz döntést hozott, és visszalép a javaslatától. Több ország is így tartja ezt, ám egyetértés máig nem alakult ki, úgy tűnik tehát, ez a vita is Magyarországra vár – emelte ki a miniszterelnök.

A szabadságról szól

Orbán Viktor arról is beszélt, hogy 1956 a szabadságról szól, amelyre sok minden lehet veszélyes, így az is, ha “mindenfajta ellenőrzés nélkül idegenek jelennek meg egy ország területén, akiknek a szokásai, elképzelései az életről egészen különbözők, mint a mieink”, és a mi szabad társadalmunkat átalakítják az akaratunk ellenére. Nehéz úgy beszélni 1956-ról és a szabadságról, hogy közben kiszakítjuk ezt a mai világ összefüggésrendszeréből – fogalmazott.