Jogsértőnek tartja a szakértő a gyerekeket felfegyverző magyar táborokat

Idén is több száz gyerek töltötte fegyverforgatással a nyaralását, ami szakértői vélemények szerint nagyon rossz hatással lehet rájuk, és ellentmond az ENSZ gyermekjogi egyezményének. A kiskorúak számára szervezett fegyveres katonai táborokra vonatkozó szabályozás egyelőre hiányzik – mondja a gyermekjogi szakértő. Az egyik nagyobb tábor szervezője szerint már gyerekkorban meg kell kezdeni a honvédelmi felkészítést.

Súlyos, és a jogszabályokban eddig megválaszolatlan kérdéseket vetnek fel a gyerekek kezébe fegyvert adó nyári katonai vagy túlélőtáborok – mondta Gyurkó Szilvia gyermekjogi szakértő.

Sértik a gyerekek jogait?

A szakember úgy véli, bármely militarista képzést adó program, amely a kiskorúakat harcolni tanítja, és fegyverekkel gyakorlatoztatja őket, ellentmond az ENSZ gyermekjogi egyezményének. A dokumentum többek közt kimondja, hogy a gyerekeket az oktatás során a béke szellemében kell nevelni.

Az egyezményt Magyarország is elfogadta, ám a 18 év alattiak részvételével zajló katonai táborokra, és általában az iskola időn túli tábori foglalkoztatásokra vonatkozó szabályozás egyelőre hiányzik – tette hozzá.

A Kölyök Kommandó tagjai gyakorlatoznak a mogyoródi Angyalbőrben elnevezésű military táborban. A Kölyök Kommandó 2010 szeptemberében alakult azzal a céllal, hogy azoknak a középiskolásoknak, akik nyáron részt vettek mogyoródi military tábor valamelyik kurzusán, év közben is biztosítson elfoglaltságot. A fiatalokat kommandósok, rendőrök és katonák képezik ki (MTI Fotó: Marjai János)

Rend helyett rosszat tanulnak

Gyurkó Szilvia szerint a katonai kiképző programok rossz hatással lehetnek a kiskorúak lelki fejlődésére, és nem csak azzal, hogy gépkarabélyokkal fegyverzi fel őket. Miközben ugyanis a szülők azt remélik, hogy a táborban majd rendet tanul a gyerekük, könnyen rossz rutinok alakulhatnak ki a még éretlen, az autoritás iránt nyitott, viszonylag könnyen fanatizálható kiskorúban.

Számháborúzni, sátorozni jó, de ha egy tábor célja a személyiség erőszakos befolyásolása, a résztvevők önálló akaratának elnyomása, az egyén teljes mértékű alárendelése, az már komoly károkat okozhat​ gyermekkorban​ – hangsúlyozta a gyermekjogi szakértő.

Hasonlóan nyilatkozott Béni József, gyermekekkel foglalkozó klinikai szakpszichológus is. Mint fogalmazott, „bőven vet fel” etikai kérdéseket, ha valaki harci fegyvereket ad gyerekek kezébe, még akkor is, ha csak vaktölténnyel.

Nincs rossz tapasztalatuk

Horváth Zsolt, a gyerekeknek szervezett mogyoródi military tábor, főszervezője a hirado.hu-nak azt mondta, sokan meg úgy gondolják, hogy a honvédelmi nevelést már óvodás korban el kell kezdeni, ezért fakardot, csákót adnak a gyerekeknek. Hangsúlyozta, hogy a magyar férfi állampolgárok honvédelmi kötelezettsége 18 éves kortól áll fenn, amire tehát már korábban meg kell kezdeni a felkészítést. Fontosnak tartotta megjegyezni, hogy a gyerekek, akik 10 éves kortól vehetnek részt a táborban, hatástalanított, vaktöltényes fegyvereket kapnak a kezükbe.

A táborvezető arról is beszélt, hogy eddig nem volt negatív tapasztalatuk a program kapcsán, amelyre nagyon sokféle családból érkeznek a gyerekek, mint mondta, széles társadalmi réteget alkotnak a katonás időtöltés iránt érdeklődők. A táboroztatott gyerekek száma évente több száz, és esztendőről esztendőre nő a létszám – tette hozzá.

(MTI Fotó: Marjai János)

Figyelmetlenség ellen géppisztolyozás, gránátdobás, gáztámadás

A mogyoródi military tábor az egyik legismertebb, kiskorúaknak szervezett katonai program. Honlapjukon a szervezők azt írják, a gyerekek az egy hét alatt katonai gyakorló ruházatot viselnek, a katona, rendőr és pénzügyőr kiképzők jóvoltából pedig minden fegyelmezetten, vezényszóra zajlik a táborban.

Azt is közlik, hogy szerintük a legtöbb gyereknek szüksége van a koncentrációt erősítő gyakorlatokra, mivel hiperaktívak, türelmetlenek és figyelmetlenek, a jól neveltekkel ellentétben, akik félénkek és bátortalanok. Minden héten van gépkarabély-lövészet, gáztámadás és gránátdobás, de csak vaklőszerrel és veszélytelen pirotechnikával – tájékoztat a honlap. Mottójuk az alázat, tisztelet, fegyelem, „amit az iskolában nem tanítanak”.

Egy másik helyen, az „Ifjúsági, katonai és rendvédelmi táborban” a szervezők a légiós becsületkódexből vett idézettel vázolják céljaikat a szülők és gyerekek számára. „Erőd a hagyománytisztelet, a parancsnokaidhoz, a fegyelemhez és a bajtársiassághoz való ragaszkodás, erényeid a bátorság és a lojalitás” írják. Náluk ráadásul már az érkezés előtt kezdődhet az ismerkedés a katonás hangulattal, a táborozók ugyanis „a bevonulás előtt behívóparancsot kapnak”.

Ha hiányoznak a szülők

Azokat, akik nem tudnak beilleszkedni, nem fogadják el a szabályokat, kötöttségeket, vagy csak egyszerűen hiányoznak nekik a szüleik, a mogyoródi szervezők antiszociálisnak nevezik. Azt is közlik azonban, hogy a fegyvermániákus, lövöldözős, agresszív gyerekeket eltanácsolják.

Egyes táborokban csak tizennégy éven felülieket fogadnak, a mogyoródi programra azonban már tíz éves kortól be lehet fizetni a gyerekeket, és olyan katonai tábort is hirdettek az országban, amelyre nyolcéves kortól várják a jelentkezőket.

Néhány éve a CNN portálja közölt fényképriportot a mogyoródi táborról, a mellékelt szövegben azt írják, a 10-14 éves gyerekek miniatűr katonáknak tűnnek a gépfegyvereikkel, és bár vaktöltényeket használnak, a gyakorlatozás hangjai valódi háborút idéznek, voltak gyerekek, akiknek látni lehetett a félelmet az arcán – írta a fotós, akit annyira megrendítettek a látottak, hogy bár a táborban elrejtette az érzéseit, hazatérve eleredtek a könnyei.