Erősödik a gyermekvédelem

A Fidesz emberi erőforrások kabinetjének vezetője reméli, hogy bő egy hónap múlva elfogadja a parlament a gyermekvédelmi törvények módosítását, és jövő januártól indulhat az új, szigorúbb rendszer.

Selmeczi Gabriella az M1 aktuális csatorna csütörtök reggeli műsorában beszélt a Horváth László képviselőtársával közösen benyújtott javaslatukról, amelynek célja a gyermekvédelmi jelzőrendszer megerősítése.

Selmeczi Gabriella - M1

A módosítás egyik része, hogy Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere egy törvényi szintű szakmai protokollt küld el az érintetteknek, amelyből egyértelmű lesz, kinek milyen feladata van, ha veszélybe kerül egy gyermek. Fontos továbbá, hogy a gyermek védelembe helyezésének folyamatát felgyorsítsák, és ha nem működik együtt a szülő vagy a gondnok a háziorvossal vagy a védőnővel, azonnal hatósági segítséget lehet kérni.

A fideszes politikus felidézte, hogy egy gyöngyösi családnál a negyedik gyerek éhen halt, miután már három gyermeket védelem alá helyeztek. Ezért a módosítással azt is rögzítik, hogy a testvérek, féltestvérek ügyét egy ügyiratban, egy dossziéban kell kezelni – mondta Selmeczi Gabriella.