Százmillióval többet kapnak az iskolaorvosok

A kormány elkötelezett az iskola-egészségügyi ellátás támogatása iránt, az idei évben 100 millió forinttal növelte az iskolaorvosi tevékenységre fordítandó keretösszeget, amely csaknem hét százalékos emelést jelent - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériumának parlamenti államtitkára a jobbikos Lukács László György írásbeli kérdésére.

Rétvári Bence az Országgyűlés honlapján közzétett válaszában kiemelte: az iskola-egészségügyi ellátás, az alapellátás részeként az egészségügyi ellátórendszer olyan szegmense, amely képes kapcsolatot tartani az érintett lakosság egészével. Ezen a szinten lehet a lakosság egészségmagatartását a leghatékonyabban befolyásolni és a gyakorlatban is megvalósítani a gyermek és felnőtt lakosság számára a közel azonos színvonalú szolgáltatásokhoz történő egyenlő hozzáférést.

Mivel az iskola-egészségügyi ellátás megreformálása nem különíthető el az egészségügyi alapellátás más területeinek fejlesztésétől, amelyet a kormány ezért komplex formában készít elő, a lakóhelyközeli egészségszolgáltatások körének bővítésével, a népegészségügyi szemléletű iskola-egészségügy és a védőnői hálózat szerepének és feladatainak újragondolásával.

MTI Fotó: Kászoni László

MTI Fotó: Kászoni László

Mindez egyrészt a jelenlegi szolgáltatási eljárások, valamint a rendelkezésre álló portfólió fejlesztését, másrészt az orvosi-, védőnői- és más szakdolgozói humánerőforrás-állomány kapacitásainak, tudásának, képességeinek bővítését, preventív szemléletének és attitűdjének fejlesztését igényli – rögzítette.

Kitért arra is, hogy a kormány a fenti célok megvalósítása érdekében “Az alapellátás és népegészségügy rendszerének átfogó fejlesztése” címen 18 milliárd forintos keretet különített el. A program részeként kidolgozzák a lakóhelyközeli egészségügyi szolgáltatások rendszerét. A lakóhely közelében elérhető prevenciós és definitív – a beteg gyógyulásával, nem pedig továbbutalásával végződő – ellátások fejlesztése, valamint ennek központi támogatása egészségpolitikai prioritás.

Az államtitkár hozzátette: a népegészségügyi és mentális egészségfejlesztési célok megvalósítása érdekében annak hatékony működtetésére, szervezeti struktúrájára és finanszírozására az említett program tesz javaslatot. A fenti programhoz kapcsolódóan a kormány további hétmilliárd forintot különített el a helyi népegészségügyi kapacitások fejlesztésére – jelezte az államtitkár, aki szerint a mentális egészség országos népegészségügyi mutatóinak javításához elengedhetetlen a területi népegészségügyi intézményrendszer bővítése, a minél teljesebb országos lefedettség elérése érdekében.

Rétvári Bence kiemelte: a specifikus iskolai programok megvalósításával megvalósul a teljes körű iskolai egészségfejlesztés, amelyek elsődleges felelőse az iskola-egészségügyi ellátórendszer, továbbá a pedagógusok és a segítő szakemberek.

Az iskolai programokban egyebek között megjelenik a dohányzás megelőzésének és visszaszorításának előmozdítása is a köznevelési intézményekben.

A felhívások megjelenéseit az idei évre tervezik – jelezte a parlamenti államtitkár.