Merényletre készült két ausztrál kamasz?

Vádat emeltek Sydney-ben két 16 éves fiú ellen: az Iszlám Állam nevű terrorszervezet által ihletett merényletet készültek elkövetni. Az ausztrál kamaszokat egy fegyverboltban tartóztatták le, épp késeket vásároltak. A rendőrség szerint nincsenek konkrét információk arra vonatkozóan, hogy a terrorcselekményt hol követték volna el, de - mint mondták - küszöbön álló támadásról volt szó. Az ausztrál hatóságok közölték: az utóbbi két évben 11 merényletkísérletet hiúsítottak meg.

Vádat emeltek Sydneyben két 16 éves ausztrál fiú ellen, akik az Iszlám Állam (IÁ) szervezete által ihletett merényletet készültek elkövetni bajonett típusú késekkel – közölte a rendőrség csütörtökön. A kamaszokat az ausztrál metropolisz egyik délnyugati negyedében vették őrizetbe, miután egy fegyverboltban megvették a késeket, és “terrorcselekmények előkészítésének”, valamint az Iszlám Állam szervezetéhez való tartozásnak a vádjával tartóztatták le őket.

MTI/EPA/David Moir

MTI/EPA/David Moir

“Nincsenek konkrét információink arra vonatkozóan, hogy merényletüket hol követték volna el, de egy küszöbön álló támadásról van szó” – hangsúlyozta Catherine Burn, az új-dél-walesi rendőrség helyettes parancsnoka, aki elmondta azt is, hogy egy ideje már megfigyelés alatt tartották a párost. Az általuk tervezett merénylethez az Iszlám Államtól merítettek ötletet”, és “összeköttetésben álltak” a dzsihadista terrorszervezettel vagy “hűséget esküdtek nekik” – fűzte hozzá a helyettes rendőrparancsnok.

Az ausztrál hatóságok szerint az utóbbi két évben tizenegy merényletkísérletet hiúsítottak meg. Idén szeptemberben vádat emeltek egy szintén az Iszlám Állam által inspirált támadó ellen, aki késével súlyosan megsebesített egy 59 éves férfit.