Jön Magyarország legfontosabb diplomáciai eseménye

November végén tartják a Budapesti Víz Világtalálkozót, amelyen több jelenlegi és korábbi állam-és kormányfő is részt vesz. Ez lesz az első olyan megoldás-orientált globális konferencia, amely összegzi a vízzel kapcsolatos fejlesztéspolitika eredményeit, és hozzájárul a következő 15 év teendőinek kijelöléséhez.

Kevesebb mint 50 nap múlva rendezik meg az idei év legfontosabb hazai diplomáciai eseményét, a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016-ot. Az eseményre finanszírozási intézmények és világszervezetek képviselői, illetve számos magas rangú résztvevő igazolta  vissza részvételét, köztük több jelenlegi és korábbi állam-és kormányfő. Erről Joó István, a Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 előkészítéséért és a Duna Régió Stratégia végrehajtásáért felelős miniszteri biztos számolt be.

A november 28-30. között zajló világtalálkozón képviselteti magát a Vízügyi Elnöki Testület (VET) is. Az állam- és kormányfőkből álló szervezet pár héttel ezelőtt New Yorkban globális párbeszédet és cselekvési tervet indított el a fenntartható vízgazdálkodásért.

A Vízügyi Elnöki Testület tagjai: Ameenah Gurib-Fakim, Mauritius elnöke (társelnök), Enrique Peña Nieto, Mexikó elnöke (társelnök), Malcolm Turnbull, Ausztrália miniszterelnöke, Sheikh Hasina, Banglades miniszterelnöke, Hani Mulki, Jordánia miniszterelnöke, Mark Rutte, Hollandia miniszterelnöke, Pedro Pablo Kuczynski Godard, Peru elnöke, Macky Sall, Szenegál elnöke, Jacob Zuma, Dél-Afrika elnöke, Emomali Rahmon, Tádzsikisztán elnöke és Áder János, Magyarország köztársasági elnöke. Különleges tanácsadó: Han Szungszu, Dél-Korea korábbi miniszterelnöke.

Új megoldások kellenek

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 lesz az első olyan megoldás-orientált globális konferencia, amely összegzi a vízzel kapcsolatos fejlesztéspolitika eredményeit, és hozzájárul a következő 15 év teendőinek kijelöléséhez.

A globális szintű vízügyi válság megelőzésére, és az ENSZ által kitűzött Fenntartható Fejlődési Célok megvalósításához a világ kormányzatainak, társadalmainak és a magánszektornak is meg kell változtatniuk vízhasználati, vízgazdálkodási szokásaikat. Az átalakulás felgyorsításáért hozta létre Ban Ki-moon ENSZ-főtitkár és Jim Yong Kim, a Világbank-csoport elnöke a VET-et. A testület iránymutatást ad a kihívásokkal szembeni fellépéshez, valamint szorgalmazza az átfogó vízgazdálkodási megoldásokat, a tiszta víz és a szanitáció biztosítását – a kórokozók számának biztonságos szintre csökkentését.

Több mint kétmilliárd embert érint – most

Nem kevesebbre van szükség, mint a vízzel kapcsolatos teljes szemléletváltásra, ugyanis jelenleg több mint 2 milliárd embert szembesül vízügyi nehézségekkel. A következő évtizedekben ez a szám várhatóan emelkedik a vízigény növekedése, illetve a klímaváltozás egyre markánsabb hatásai miatt.

Drámai James Bond-arány

A klímaváltozás hatását 80 százalékban a vízen keresztül érezzük: ha nem teszünk semmit, 15-20 év múlva komoly vízválság elé nézünk. A hidrológiai úgynevezett „James Bond-arány” is drámai: a Földön a könnyen hozzáférhető felszíni víz a teljes vízkészlet mindössze 0,007 ezreléke, amelynek jelentős részét az ember mára elszennyezte.

A Budapesti Víz Világtalálkozó 2016 mottója „A víz összeköt”,  a rendezvény fővédnöke Áder János, Magyarország köztársasági elnöke, a VET tagja.