LMP: a kormány csak statisztának tekinti a pártokat

Az LMP szerint a kormány és a kormánypártok sem veszik komolyan az alaptörvény-módosítást, az ellenzéket pedig csupán statisztának, és nem partnernek tekintik.

Ezt Szél Bernadett és Hadházy Ákos, az ellenzéki párt két társelnöke jelentette ki hétfőn, sajtótájékoztatóján, ahol arról számoltak be: a kormánypártok még pénteken kezdeményeztek egyeztetést az alaptörvény-módosításról hétfő délelőttre, de később “eltűntek, mint szürke szamár a ködben”, így az egyeztetésre nem került sor.

Szél Bernadett megjegyezte: mivel Orbán Viktor miniszterelnök jelenleg Rigában tartózkodik, hogy futballmecccset nézzen, az LMP további egyeztetésen nem kíván részt venni a kérdésben.

Hozzátette: a népszavazás közjogi következményeit már annak megrendezése előtt közölnie kellett volna a kormányoldalnak, a normaszöveg azonban még jelenleg sem ismerhető.

Hadházy Ákos azt mondta: mindez azt mutatja, hogy az egész népszavazás csak figyelemelterelést szolgált.

Mivel az agitációs propagandakampány szerinte a kommunista időket idézte, az LMP ismét benyújtja azon törvénymódosító javaslatát, amely tiltaná a felesleges és drága kormányzati propagandát.

Megtámadják az infotörvényhez készült kormányrendeletet

Az adatnyilvánosság, a közpénzfelhasználás megismerése alaptörvény-ellenes korlátozásának tartja az LMP, hogy óránként 4400 forintot kell fizetni a hivatalokban a közérdekű adatok összegyűjtéséért. Hadházy Ákos társelnök hétfői sajtótájékoztatóján bejelentette: pártja az Alkotmánybíróságon kívánja megtámadni az infotörvényhez készült azon kormányrendeletet, amelyet szerinte “stikában” készített a kabinet arról, mennyibe kerüljön a sajtónak az adatok kikérése.

A normakontroll kezdeményezéséhez 50 képviselő támogatása szükséges, az LMP ezért számít a többi ellenzéki párt támogatására – tette hozzá.

Hadházy Ákos kijelentette: az alaptörvény kimondja, hogy mindenkinek joga van a közérdekű adatok megismeréséhez és terjesztéséhez, de azt is, hogy a közpénzekkel gazdálkodó szervezetek kötelesek a nyilvánosság előtt elszámolni gazdálkodásukról. Szerinte ez is azt bizonyítja, hogy a kormány a saját alaptörvényét sem veszi komolyan.