A mélytengeri élőlényeket is veszélyezteti a műanyag

Brit kutatók a nyílt tengeren több fenéklakó állat szervezetében leltek fel mikroműanyagokat, ami először tárja fel, milyen messzire juthatnak a műanyagdarabok a part menti forrásokból.

Az ember évente mintegy 4,8 -12,7 millió tonnányi műanyag hulladékot juttat az óceánokba. Ez a hatalmas mennyiség szemétszigetekké fejlődik, rengeteg madár, hal és tengeri állat pusztulásáért felelős.

Ismeretes, hogy a műanyag apró darabokra bomlik, és fokozatosan a tengerfenékre süllyed. Egy 2015-ös vizsgálatban kimutatták, hogy egyetlen négyzetkilométernyi régióban a fenéken mintegy négymilliárd műanyagszál található, koncentrációja nagyobb a felszíninél.

A Scientific Reports folyóiratban megjelent új, brit vizsgálat kutatói úgy vélik, először találtak bizonyítékot rá, hogy a műanyag az óceán fenekén élő állatok szervezetébe is bejut.

A Thelenota rubralineata tengeriuborka-faj. (Fotó: AFP)

Illusztráció – Thelenota rubralineata tengeriuborka-faj. (Fotó: AFP)

A Bristoli és Oxfordi Egyetem kutatói apró műanyagdarabokat, mikrogyöngyöket találtak remeterákok, homárok és tengeri uborkák testében 300-800 méteres mélységben. A kutatók az Atlanti-óceán középső és az Indiai-óceán délnyugati részén vizsgálódtak.

Az élőlényeket távirányítású tengeralattjáróval gyűjtötték be, emellett mintát vettek a fenéküledékekből is. Kilenc mélytengeri élőlényből hatnál találtak műanyagdarabokat beékelődve a csápok, szájszervek, kopoltyúk közé, a gyomorban vagy más szervekben.

A szerzők úgy hiszik, nagy a valószínűsége, hogy sok más élőlény is lenyeli a hulladékdarabokat.

Michelle Taylor, a vizsgálat vezetője a Bristol Egyetem közleményében kifejtette, kutatásuk arról árulkodik, hogy a műanyagszennyezés a part menti forrásoktól igen nagy távolságokba is eljuthat.

Egyelőre nem tudni, milyen egészségügyi hatással van a szennyezés a tengerfenék élőlényeire. A madarakat, halakat és más tengeri állatokat károsítják a műanyagok mérgező vegyületei, a gyomrukat kitöltő darabkák pedig meggátolják táplálkozásukat.