Tigriscápa érkezett Nyíregyházára

Homoki tigriscápa érkezett szerdán a Nyíregyházi Állatpark Ócenáriumába.

A több mint két méter hosszú, ötéves hím különleges módon került a szabolcsi megyeszékhelyre: kinőtte a korábban otthonául szolgáló varsói állatkert akváriumát, ezért a lengyel szakemberek szerettek volna minél előbb egy nagyobb helyet biztosítani neki – közölte Révészné Petró Zsuzsa, a park osztályvezetője, szóvivője az MTI-vel.

Elmondta, a Nyíregyházi Állatpark munkatársai éltek a lengyelek által felajánlott lehetőséggel, mivel így párt találhattak a parkban élő nőstény tigriscápájuknak.

Az állat kiemelését azonban nem vállalták a lengyelek, emiatt az áthelyezés sokáig elhúzódott. A magyar szakemberek végül egy általuk korábban kifejlesztett, egyszerű, de praktikus szerkezettel emelték ki a halat varsói akváriumából.

A lengyel fővárostól Nyíregyházáig tartó 48 órás útra speciális szállítótartályt is készítettek, amiben a víz változó paramétereit folyamatosan ellenőrizni és szabályozni tudták.

Az akció sikeres volt, így már megérkezett sóstógyógyfürdői látványosságba az új tigriscápa, amiért a magyarok négy ománi tehénorrú ráját (Rhinoptera jayakari) vittek cserébe a lengyel állatparknak.

A homoki tigriscápa (Carcharias tauratus) a mérsékelt, illetve a szubtrópusi tengerek partokhoz közeli vizeiben, kétszáz méter mélységig honos. A hímek átlagos testhossza 2,2-2,5 méter, a nőstények mérete elérheti a 3,2 méteres hosszúságot is. Tápláléka halakból, lábasfejűekből áll, de az emberre is veszélyes.