Válaszolt a svédeknek Szijjártó

Nekünk 3,3 millió magyar véleménye a fontos - közölte a külgazdasági és külügyminiszter arra reagálva, hogy a svéd igazságügyi miniszter kilátásba helyezte: országa bírósághoz fordul, ha Magyarország nem fogad vissza menedékkérőket.

Morgan Johansson úgy nyilatkozott, hogy Svédország bírósághoz fordul, ha Magyarország nem tartja be a dublini előírásokat, és nem fogadja vissza azokat a menedékkérőket, akiket a magyar hatóságok regisztráltak elsőként az Európai Unióban.

EPA/Marjai János

Öt észak-európai ország – Dánia, Finnország, Izland, Norvégia és Svédország – nemrégiben levelet küldött az Európai Bizottságnak, arra kérve az uniós intézményt, tegyen lépéseket azért, hogy Magyarország betartsa a dublini szerződésben foglaltakat.

Szijjártó Péter mindezzel kapcsolatban kijelentette, hogy a svéd miniszternek egy kérdésre kellene választ adnia: közel-keleti illegális bevándorlók, akik közel-keleti országot adtak meg származási országként hogyan léphettek elsőként Magyarországon az Európai Unió területére, hogyan kerülték ki Görögországot?

A külügyminiszter feltette a kérdést, hogy esetleg Görögország felmentést kapott a közös európai szabályok betartása alól? “Valakik meghívták az illegális bevándorlókat, mások nem tartják be a szabályokat, Magyarország pedig viselje a terheket?” – firtatta.

Szijjártó Péter rámutatott: erre a kérdésre 3,3 millió magyar mondott nemet vasárnap. “Morgan Johansson véleménye biztos fontos, de 3,3 millió magyar véleménye számunkra sokkal fontosabb” – írta a tárcavezető közleményében.