Még annál is több szemét úszik a tengeren, mint hittük

A világóceán megtisztítására elindított Ocean Cleanup projekt becslései szerint a Nagy csendes-óceáni szemétsziget kiterjedése, a lebegő hulladék mennyisége messze felülmúlja a korábbi becsléseket.

“A helyzet rosszabb, mint hittük, a Csendes-óceánon a korábbi legmerészebb becsléseknél is több műanyag hulladék lebeg” – jelentette be az Ocean Cleanup környezetvédelmi program vezetője, Boyan Slat.

A fiatal holland feltaláló még mindig csak 22 éves, de már hosszú évek óda dolgozik a tengerek megtisztításának tervén.

Ennek részeként kezdte el cége feltérképezni a valós helyzetet, hogy Slat találmányához, a vízen úszó gátak elhelyezéséhez pontos adatokat nyerjenek.

A kutatók arra jöttek rá, hogy a tengeráramlatok mentén sokkal több hulladék lebeg, mint a tényleges szemétsziget közepén, ahol egy halomban, összesodorva áll a szemét.

Felfújható szemétgyűjtő gát az Északi-tengeren (Fotó: The Ocean Cleanup)

Felfújható szemétgyűjtő gát az Északi-tengeren (Fotó: The Ocean Cleanup)

A légi megfigyelésnél tulajdonképpen a forgalomszámlálás módszerével éltek, 2 és fél óra alatt a csapat több mint 1000 nagyobb méretű műanyagdarabot látott a vízen.

Boyan Slat és emberei tovább elemzik a megfigyeléseket, hogy a hatalmas gátrendszert a legjobban méretezhessék és helyezhessék majd el.

A holland fiatalember már 18 évesen bemutatta ambiciózus tervét, amit azóta már az Északi-tengeren tesztelnek.

Felfújható szakaszokból álló, V-alakú lebegő gátját az áramlások fölé helyezik, így a tenger maga gyűjti össze benne a hulladékot.

A Csendes-óceánra egy 100 kilométeres óriásgátat helyezne ki nagyjából 2020-ig. Ez a számításai szerint alig tíz év alatt begyűjtené a vízen lebegő mintegy 70 millió tonna műanyag felét.

Boyan Slat, az ifjú feltaláló (Fotó: The Ocean Cleanup)

Boyan Slat, az ifjú feltaláló
(Fotó: The Ocean Cleanup)

Az Ocean Cleanup légi felmérését október 7-ig folytatják, próbálják számszerűsíteni a legveszélyesebb hulladékok mennyiségét.

A megfigyelést egy C-130 Hercules repülőgépről végzik alacsony magasságból; emberek és szenzorok egyaránt pásztázzák az óceánt.

Az adatokat összevetik a tavalyi „Mega expedíció” eredményeivel – ezen 30 hajó fedélzetéről fésültek át 3,8 millió négyzetkilométernyi vízfelületet Hawaii és az USA nyugati partja között, szemét után kutatva.