Lomnici: Mindig van helye az alkotmánymódosításnak

Az alkotmányjogász a Kossuth Rádió 180 perc című műsorában kifejtette, hogy mivel Magyarországon folyamatos alkotmányozás van, ezért szükségesek a korrekciók.

Lomnici Zoltán arról is beszélt, hogy Brüsszel nem bírálhatja majd felül a tervezett változtatásokat. Orbán Viktor miniszterelnök kedden jelentette be, hogy a vasárnap nemmel voksoló 3 millió 300 ezer ember nevében alkotmánymódosítást kezdeményezett.

Orbán Viktor közölte: az alaptörvényt négy ponton módosítanák, amelyek között szerepel többek között az, hogy tilos a csoportos betelepítés Magyarországra, az csak egyéni kérelmek alapján történhet. A miniszterelnök kérdésre válaszolva kifejtette: miután a Parlament elfogadta a módosítást, azt Brüsszel nem írhatja felül.

„Államformáját, területét, népességét nem változtathatja meg egyetlen országnak Brüsszel, egyetlen döntéssel sem. Ezt úgy hívják, hogy alkotmányos identitás. Az alkotmányos identitás körébe tartozó kérdésekbe Brüsszel nem hozhat olyan szabályokat, amely felülírja a nemzeti jogalkotást. Ez képtelenség” – emelte ki Orbán Viktor.

Magyarországon folyamatos alkotmányozás van, ezért szükségesek az alaptörvény-módosítások – mondta ifjabb Lomnici Zoltán a Kossuth Rádió 180 Perc című műsorában.

Az alkotmányjogász is megerősítette, hogy a kormányfő által kezdeményezett a kötelező betelepítés tilalmáról szóló alkotmánymódosítást egy Brüsszeli jogszabály nem bírálhatja felül.

„Bevándorlási kérdésben az alaptörvény, illetve minden sarkalatos törvény, jogszabály, erősebb, mint az uniós jog, ugyanis ez tagállami hatáskör. Tehát ezt le kell szögezni, hogy ebből a szempontból a miniszterelnök úr jogilag is adekvátan fogalmazott” – mondta ifj. Lomnici Zoltán.

Az alaptörvény módosításáról szerdai ülésén tárgyal a kormány. Azt követően a javaslatot október 10-ig beterjesztik az Országgyűlés elé, amely 17-én tárgyalhat róla és november 8-án el is fogadhatják. Támogatása esetén legkorábban november közepén válhat hatályossá a módosítás.