Egy csapat bevándorló tart Belgrádból a magyar határhoz

Nagyjából háromszáz bevándorló tart Horgos felé, hogy a határnál annak megnyitását követeljék. A tömeg már elhagyta Belgrádot – jelentette az M1 tudósítója a helyszínről. Az a hír terjed közöttük, hogy a népszavazást követően pár napon belül szabad lesz az út Németország felé.

A helyszíni beszámoló szerint a 150-200 fős csoport először az ENSZ Menekültügyi Főbiztossága helyi szervezetéhez vonultak. Az UNHCR helyi épületét rendőrkordon vette körül.

A tüntetés előtt egymással tűztek össze a buszpályaudvar melletti parkban összegyűlt migránsok. Egy csoportjuk szidalmazta, majd megtámadta azokat, akik nem akartak tiltakozni. Megtámadták a migránsokat információkkal ellátó segélyközpont, az Info Park munkatársait is. A helyszínen tartózkodó rendőrök nem léptek közbe.

A történtek miatt az Info Park bezárta ottani irodáját, és táblát tett ki rá, amelyen az a felirat olvasható, hogy “a bajkeverők miatt nincs több segítség”. Az Info Park tájékoztatása szerint az incidensben senki sem sérült meg. Egy pakisztáni önkéntes horzsolásokat szerzett a dulakodásban, kicsavarták a kezét.

A taxisok azt mondták, hogy a park melletti Nemanjina utcát tíz percre lezárták az incidens miatt.

A Blic című szerb napilap úgy tudja, hogy a tiltakozás szervezői a Ne legyenek határok (No borders) nevű csoportból valók, akik már korábban is szerveztek tüntetéseket a szerbiai fővárosban. Ezt az információt az M1 helyszíni tudósítója is megerősített: a bevándorlók azt állították, hogy nem migráns áll az újabb tiltakozás szervezésének hátterében.

A bevándorlók közül nagyon sokan hátizsákkal vannak, és többen is azt mondták, hogy gyalog vágnak neki a magyar határnak – jelentette a közmédia tudósítója a helyszínről. A bevándorlók egy része azóta már átkelt a Száván, elhagyta Belgrádot, és a magyar kerítés felé tart, hogy ott tiltakozzon és követelje a határ megnyitását. Tizenöt bevándorló visszafordult időközben, jelenleg 320-an gyalogolnak Horgos felé. Nagyon erős tempóban haladnak, négy-öt nap alatt érhetik el a határt – mondta a tudósító. Hozzátette, három óra alatt, több mint 20 kilométert tettek meg.

A Blic című szerb napilap szerint a határ felé gyalog elinduló migránsok legfeljebb harminc éves férfiak, s a csoport tagjai szinte kivétel nélkül Afganisztánból, Pakisztánból vagy Irakból érkeztek. A lapnak úgy nyilatkoztak, hogy a szerb-magyar határhoz terveznek vonulni, és egészen addig ott akarnak tartózkodni, amíg a határ megnyílik előttük. Egyikük elmondta, tudják, hogy hosszú út áll előttük a határig, ezért lehet, hogy vonatra szállnak.

Az M1 tudósítója szerint Sidnél vagy Szabadkánál, ahol nagyjából 600 bevándorló várakozik, van esély arra, hogy csatlakozzanak az úton lévő tömeghez. Cikkünk folyamatosan frissül.

Szerbiában a nem hivatalos adatok szerint 7-10 ezer migráns tartózkodik, ők Nyugat-Európába szeretnének jutni, többször is elmondták, nem akarnak Szerbiában maradni, ám a magyar határon nem tudnak átjutni. A magyar hatóságok naponta 30 bevándorló menedékkérelmét veszik át.

Július közepén szintén több száz migráns indult útnak gyalog a magyar határ felé a szerb fővárosból, akkor egy nap után feladták a 200 kilométeres gyaloglást, és vonattal, valamint autóbuszokkal folytatták útjukat a szerb-magyar határig.