Egyre több az illegálisan érkező menedékkérő Görögországban

Kétszáznyolcvan ember érkezett illegálisan a török partokról Görögországba az elmúlt 24 órában - jelentette kedd reggel a menekültválsággal foglalkozó görög válságstáb.

A testület egyúttal felhívta a figyelmet arra, hogy az utóbbi négy napban így összesen 600 menedékkérő ért partot az égei-tengeri görög szigeteken, miközben egy héttel ezelőtt ugyanezeken a napokon csupán 90 érkezőt regisztráltak.

Mitilini, 2016. február 17. Törökország felől bevándorlókat szállító gumicsónakot fogadnak önkéntesek a görög Leszbosz-szigeten fekvő Mitilini tengerpartján 2016. február 17-én. (MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)

Korábbi felvételek. (MTI/EPA/Oresztisz Panajotu)

A görög szigeteken továbbra is feszült a helyzet a menekültek nagy száma miatt. Leszboszon, Híoszon, Kószon, Léroszon és Számoszon jelenleg 14 600 migráns és menedékkérő tartózkodik, vagyis kétszer annyi, mint a szigeteken fenntartott férőhelyek száma.

A legáldatlanabb állapotok Híoszon uralkodnak, ahol az utóbbi 24 órában 167-en értek partot, így már a 4 ezret is meghaladja a szigeten lévő menekültek száma. Ez négyszer akkora embertömeget jelent, mint amekkora a két híoszi befogadóközpontban elszállásolható.

Az említett szigetekről a menedékkérők nem utazhatnak tovább a görög szárazföldre az Európai Unió és Törökország között márciusban létrejött menekültügyi megállapodás értelmében, és ott helyben kell megvárniuk menedékkérelmük elbírálását. Ez a folyamat azonban rendkívül lassú a menekültügyi szakemberek hiánya miatt. Brüsszel és Ankara megegyezése szerint automatikusan visszatoloncolják Törökországba azt, aki illegálisan érkezett Görögországba és ott nem nyújt be menedékkérelmet.

Április 4. óta minden visszaküldött szíriai menekült után beutazhat legálisan Törökországból az EU-ba egy másik szíriai menedékkérő. A megállapodás keretében azonban eddig mindössze néhány száz embert toloncoltak vissza Törökországba.