Orbán: A népszavazás elérte célját

A vasárnapi kvótanépszavazás elérte a célját, Magyarország döntött - értékelt Orbán Viktor miniszterelnök hétfőn, napirend előtt a parlamentben. Az ellenzéki pártok máshogy értékelték a referendum eredményét.

“A cél az volt, hogy tiszta vizet öntsünk a pohárba, tisztázzuk, mit akarnak a magyarok a tömeges migráció ügyében” – mondta a kormányfő, jelezve, hogy 3 282 723 ember ezt elutasította.

Orbán Viktor miniszterelnök felszólal napirend előtt a 2016. október 2-i kvótanépszavazásról az Országgyűlés plenáris ülésén október 3-án. Mögötte Kövér László házelnök (j). MTI Fotó: Máthé Zoltán

Úgy fogalmazott, mostantól nem a kormány és nem is a parlamenti képviselők akaratát, hanem mintegy 3,3 millió magyar emberét képviselik Brüsszelben. Összehasonlításul felidézte: amikor Magyarország az európai uniós csatlakozásról döntött, akkor 3 millió 50 ezer ember szavazata elég volt a belépéshez, most pedig mintegy 3,3 millió ember mondott nemet.

Történelmet írtak 

Vasárnap a magyarok történelmet írtak, a nemek elsöprő győzelmével Magyarország nyert – jelentette ki a miniszterelnök, megjegyezve, hogy az EU-ban elsőként és eddig egyetlenként csak Magyarországon kérdezték meg a választókat a migránskérdésről, amin az EU léte is múlhat.

3,3 millió ember egyetértett a Fidesz-KDNP megoldási javaslatával – értékelte Orbán Viktor, hozzátéve, hogy 1990 óta még egyetlen párt vagy pártszövetség sem kapott ilyen mértékű támogatást. Egymillióval több magyar választópolgár szavazott bizalmat a kormány álláspontjának a vasárnapi kvótareferendumon, mint amennyivel 2014-ben hatalmazták fel kormányzásra az emberek a Fidesz-KDNP-t – hívta fel a figyelmet.

Jön az alkotmánymódosítás 

Vannak ugyan, akik megpróbálják leértékelni, semmibe venni 3,3 millió ember akaratát – fogalmazott -, ám egyetlen becsületes magyar választott képviselő sem hagyhatja, hogy ezt az akaratot bárki felülírja.

Megjegyezte, bár közjogi értelemben nem kötelezi az Országgyűlést a népszavazás eredménye, a Ház érvényt szerezhet annak, ezért kezdeményezi az alaptörvény módosítását “a népszavazás szellemében”.

Azt is kiemelte, hogy az európai polgárok jelentős része sem támogatja Brüsszel kötelező kvótára vonatkozó “embertelen megoldási javaslatát”. Szerinte Magyarország képes arra, hogy Brüsszelben is csatákat nyerjen.

Nagy küzdelem várható 

A kormányfő emlékeztetett, Brüsszelben úgy döntöttek, hogy az EU-ba eddig bejutott illegális bevándorlókat kvótarendszer szerint kötelezően szétosztják a tagállamok között, ráadásul ezt felső korlát nélkül tennék.

A miniszterelnök nyilvánvalónak nevezte, hogy “ha szembeszállunk, akkor komoly európai viták középpontjában találjuk magunkat, és annak kellemetlen következményei lehetnek, például a Magyarországra zúduló támadások formájában, az Európai Bizottság részéről pedig bosszú és zsarolás is érkezhet a címünkre; ez a feltételezésünk beigazolódott”.

A brüsszeli bürokratákat és az európai baloldalt felszólalásában migránspártinak nevezte, utóbbiak a bevándorlók Európába érkezését hasznosnak tartják – folytatta -, és “ezt képviseli a magyar baloldal is, az DK és vezetője nyíltan, az MSZP szégyellősen és sunyi módon”.

Mint mondta, a 2014-es választásokon induló pártok a migránskérdésről “egy kukkot sem mondtak és nem is mondhattak”, ezért mivel a parlamenti választással a bevándorlás kérdését nem lehetett eldönteni, a választás eredményéből Magyarország véleményét levezetni nem lehetett, egyetlen becsületes megoldás maradt, döntsék el a magyarok, mit akarnak. Kik élhetnek Magyarország területén? Ki döntsön erről: Brüsszel vagy Budapest? – tette fel a kérdést a kormányfő, jelezve, ezt kellett a népszavazáson eldönteni, ami hosszú évekre meghatározza az ország sorsát.

A résztvevők 98 százaléka – az érvénytelen szavazatot leadókat figyelembe véve 92 százaléka – úgy foglalt állást, “a döntés joga Budapesté, és ezért a jogunkért harcolni kell” – mondta Orbán Viktor.

“Mintaállammá” vált Magyarország 

Kifejtette: az Európában évek óta zajló “szervezett és irányított migrációs betelepítés” tavaly jelent meg Magyarországon, amikor illegális bevándorlók százezrei törvényellenesen, erőszakosan, félelmet keltő módon, “a magyar hatóságokra és jogszabályokra fittyet hányva keresztülgázoltak Magyarország területén”.

A kormány akkor úgy döntött – idézte fel -, mindent megtesz a rend helyreállításáért, a polgárok megvédéséért, ezért fizikai, jogi és fegyveres védelmi rendszert épített ki. “A katonák és a rendőrök példás munkát végezve – a Röszkénél rájuk támadó szervezett bűnözők támadásait is visszaverve – teljesítették kötelességüket” – mondta, hangsúlyozva ugyanakkor, hogy délről továbbra is folyamatos a migránsveszély, a nyomás pedig hosszú évekig fennmarad, és “időnként lökésszerűen meg is erősödik”. Ezért döntöttek újabb fizikai határvédelmi akadályok építéséről, Magyarország pedig képes a délről fenyegető, “akár milliós nagyságrendű veszély” feltartóztatására is – közölte a miniszterelnök.

Arról is beszélt, hogy 2010-től “gyakorlatilag mintaállammá váltunk”, Magyarország betartja a Brüsszel által megkövetelt fiskális fegyelmet, a nemzetközi kötelezettségeit, az alaptörvénybe pedig beépítették az európai jogrendet. Magyarországnak minden joga megvan tehát ahhoz, hogy sorsdöntő európai kérdésekben hallassa a hangját az unióban – érvelt Orbán Viktor.

A miniszterelnök küzdelmes útra számít, mert “a korlátlan bevándorlásban és betelepítésben érdekelt politikai elit, támogatóik – köztük a magyar támogatóik is – erős eszköztárral rendelkeznek, hangosak, antidemokratikusak és erőszakosak”.
“A mi feladatunk az, hogy ebben az ellenszélben is érvényt szerezzünk a magyarok vasárnap kinyilvánított egyértelmű akaratának” – zárta szavait a kormányfő.

Jobbik: Brüsszel kíméletlenül ki fogja használni a hibát

Vesztes politikusnak nevezte és lemondásra szólította fel a Jobbik elnöke Orbán Viktort hétfőn a parlamentben. Vona Gábor szerint Brüsszel a kormányfő – kvótareferendummal kapcsolatos – felelőtlenségét és hibáját kíméletlenül ki fogja használni Magyarországgal szemben.

Vona Gábor, a Jobbik elnöke reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. október 3-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az ellenzéki politikus a miniszterelnök napirend előtti felszólalására reagálva azt mondta, a Jobbik tavasszal javaslatot tett az alaptörvény módosítására. Nem szégyelli magát a miniszterelnök, hogy fél év és 15 milliárd forint elköltése, egy sikertelen népszavazás után előáll ugyanezzel a javaslattal? – kérdezte.

Vona Gábor azt mondta, Orbán Viktor hitelessége, tekintélye, ereje az európai szintéren végletesen megcsappant, nem fogják komolyan venni a brüsszeli bürokraták a kvóta elleni harcban.

A Jobbik-elnök közölte, azok az emberek, akik elutasítják a kvótákat, mégis otthon maradtak, Orbán Viktornak üzentek. Az üzenték: elég volt a durva kampányból, a közpénzek pazarlásából – mondta, majd lemondásra szólította fel a miniszterelnököt.

MSZP: A népszavazás eredménye 5:3

Foglalkozzon a valós problémákkal is! – szólította fel az MSZP frakcióvezetője a miniszterelnököt. Tóth Bertalan szerint a népszavazás eredménye: 5:3, a választópolgárok többsége, ötmillióan döntöttek úgy, hogy nem vesznek részt a Fidesz által rendezett “értelmetlen, drága és hazug színjátékban”.

Az ellenzéki politikus azt mondta: a kormányfő győzelemnek állította be az egyértelmű kudarcot, holott a választópolgárok többsége átlátott a szitán, nem hagyta magát félrevezetni. Szerinte az otthnomaradók és az érvénytelenül szavazók is aggódnak Magyarország jövőjéért és biztonságáért.

Ezek az emberek a menekültválság mellett aggódnak az egészségükért, a gyermekeik oktatásáért és a megélhetésükért is – folytatta Tóth Bertalan. Kijelentette: a kormánynak eddig is minden eszköze megvolt ahhoz, hogy garantálja az ország biztonságát, nincs szükség alaptörvény-módosításra, így az MSZP nem is támogatja azt.

Tóth Bertalan, a Magyar Szocialista Párt frakcióvezetője reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. október 3-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Szótlan maradt az LMP

A frakcióválaszok során az LMP részéről Szél Bernadett jelentkezett volna felszólalásra. Kövér László házelnök Schmuck Erzsébet, frakcióvezetőtől azt kérte, határozza meg, milyen minőségben tenné ezt képviselőtársa. Miután a társelnöki címet jelölte meg, a házelnök jelezte, hogy ezt a titulust a házszabály nem ismeri, és az Országgyűlés szempontjából ez irreleváns.

Schmuck Erzsébet ezt követően közölte, hogy Szél Bernadett frakcióvezető-helyettesként beszélne. Arra, hogy megválasztásáról mikor tájékoztatják az Országgyűlést írásban, azt válaszolta, rövid időn belül. Kövér László ezután felajánlotta a felszólalás lehetőségét Schmuck Erzsébetnek, aki azonban nem kívánt élni vele.

Fidesz: A haza védelmében az ellenzékre nem számíthat az ország

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője szerint soha ilyen politikai egység magyar miniszterelnök mögött nem sorakozott fel a választópolgárok részéről. A politikus azt mondta, külön lényeges, hogy ez Magyarország és a magyar nemzet védelmében történt.

Az, aki ezek után a kormányfő lemondását követeli, semmit nem ért a politikához és arra biztatja a miniszterelnököt, hogy hagyja cserben azokat a választókat, akik a haza védelmében egyetértettek vele, és felhatalmazták arra, hogy minden eszközzel védje meg az országot a migrációs hullám ellenében – mondta a Fidesz frakcióvezetője. A kormánypárti politikus szerint az is kiderült vasárnap este, hogy a haza védelmében az ellenzékre nem számíthat az ország.

Kósa Lajos, a Fidesz frakcióvezetője reagál Orbán Viktor miniszterelnök napirend előtti felszólalására az Országgyűlés plenáris ülésén 2016. október 3-án. MTI Fotó: Máthé Zoltán

KDNP: Elegendő a 3,3 millió szavazat

Harrach Péter, a Kereszténydemokrata Néppárt frakcióvezetője szerint a magyar választók jelentős része úgy döntött vasárnap: védjék meg Magyarország szuverenitását. Kiemelte: ők elegendőnek találják a 3,3 millió szavazatot. Hozzátette: az a közel ötmillió ember, akitől politikai aktivitást látnak, akik érdeklődnek a közélet iránt, azoknak a kétharmada elment voksolni és nemmel szavazott.

A KDNP-s politikus felhívta a figyelmet arra is, hogy egymillióval többen mentek el most vasárnap, mint azon az országgyűlési választásnál, ahol kétharmadot szereztek a kormánypártok. Megjegyezte: az alaptörvény módosításakor egészen más a helyzet, ha van egy ilyen erős legitimáció, mint ha nincs.

Orbán: Hiába az összeadott erő
A miniszterelnök viszontválaszában hangsúlyozta: az otthon maradt szavazók rábízták a döntést azokra, akik elmentek szavazni. Orbán Viktor azt mondta: hiába a Jobbik, a magyar és az európai baloldal összeadott ereje, a kormány egyetlen dolga, hogy érvényt szerezzen a magyar választópolgárok döntésének. Ezért mindent meg fog tenni, hogy a Magyarország érdekét szolgáló bevándorláspolitika váljon az európai politika alapjává.

Gyurcsány Ferenc, a Demokratikus Koalíció elnöke. MTI Fotó: Varga György

Nem támogatják a kormányt a Liberálisok és a DK

A Demokratikus Koalíció bojkottálni fogja a kvótareferendum után tervezett alaptörvény-módosítást és ugyanezt javasolják valamennyi ellenzéki pártnak. Gyurcsány Ferenc pártelnök hétfőn sajtótájékoztatón újra azt szorgalmazta, hogy az ellenzéki pártok közösen vegyenek részt a következő parlamenti választáson.

Fodor Gábor, a Liberálisok elnöke hétfőn kijelentette: határozottan visszautasítják a alkotmánymódosító kezdeményezést, mert az továbbra is értelmetlenül szembemegy az Európai Unióval, élezi a konfliktust és nincs mögötte választói többség.