Csak a testemen keresztül! – azt nem hallgathatják le

A mobilok ujjlenyomat olvasója és egyes laptopok tapilapja is képes alacsony frekvenciájú rezgéseket leadni, amikkel az emberi testen keresztül is továbbíthatunk információt.

Az adatlopások világában lassan már nem lehet paranoiásnak mondani senkit, aki a biztonságos információátvitelnek akár a legextrémebb formáját dolgozza ki.

A Washingtoni Egyetem kutatói például igazán formabontó eljárásról számoltak be nemrégiben.

Az emberi testen keresztül zajló adattovábbítás a lehető legbiztonságosabb, hiszen a jel nem lép ki a levegőbe, mint a wifi vagy a Bluetooth esetén, így a hackerek is hoppon maradnak – közölték.

A módszerhez ráadásul nincs szükség különleges kütyükre, elég az okostelefonok ujjlenyomat érzékelőjét, vagy a korszerű laptopok touchpadjét átprogramozni.

Ezek az eszközök eredendően az adatbevitelt szolgálják, de kimeneti perifériaként is használhatók – olvasható az amerikai szakemberek publikációjában.

Fotó: Reuters/Tobias Schwarz

Fotó: Reuters/Tobias Schwarz

Legnagyobb előnyük, hogy 2-10 megahertzes frekvencián sugároznak, ami károkozás nélkül terjed az emberi szövetekben, de a levegőt már nem rezgeti meg annyira, hogy venni lehessen.

„Van egy titkos kóddal nyitható ajtó, vagy szekrény, aminek az érzékelőjére teszi az ember a kezét, a másik kezének ujját pedig az okostelefonjára. A kód a testén keresztül megy át, anélkül, hogy bárki vagy bármi rögzíthetné” – részletezett egy lehetséges felhasználási módot a csapatot vezető elektromérnök, Vikram Iyer.

Nem is kell feltétlenül túl bonyolult rendszerre gondolni, elég, ha az adattovábbításhoz bináris kódot használnak.

Adott idő alatt egy ujjlenyomat ellenőrzés adja az 1, az elmaradó ellenőrzés pedig a 0 értéket.

Az amerikai csapat másodpercenként 50 bitet továbbított touchpaden, 25 bitet pedig telefonszenzoron.

Vikram Iyer testen viselhető orvosi berendezésekhez is használhatónak tartja a technológiát.

A Washingtoni Egyetemen elvégzett kísérletre tíz különböző alkatú és magasságú önkéntest kértek fel, és mindannyiuknál működött a módszer.