Hétfői határnyitást várnak a migránsok

A népszavazást követően pozitív híreket várnak Magyarországról a Belgrádban feltorlódott migránsok, azt remélik, a határ akár már hétfőn megnyílik előttük az Európai Unió belseje felé – erről számolt be az M1 szerbiai tudósítója. A tudósítónak egy afgán férfi reményét fejezte ki, hogy "Allah segítségével" jó híreket kapnak Magyarországról.

Lázban tartja a Belgrádban tartózkodó migránsokat a magyarországi kvótanépszavazás, számukra pozitív fejleményeket remélnek a referendumtól. Olyan hírek, információk terjednek körükben, hogy a népszavazás után Magyarország esetleg már másnap, hétfőn megnyithatja előttük a határait, és továbbhaladhatnak a kiszemelt európai uniós ország felé – mondta Muci Attila, az M1 szerbiai tudósítója.

Kérdésre Muci Attila azt mondta, a migránsok azt várják, hogy a népszavazás lezárása után, annak eredményétől függetlenül Magyarország megnyitja előttük a határát. A migránsok készen állnak arra, hogy a lehető legrövidebb időn belül tovább induljanak Magyarország felé – tette hozzá.

Muci Attila azt is mondta, nem hivatalos értesülések szerint Szerbiában jelenleg 9-10 ezer illegális bevándorló torlódhat, többségük a horvát határnál és Belgrádban. Mint mondta,a szerb fővárosban lassan olyan érzése van, mint Idomeniben, Belgrádban is hasonló jelenetek fordulnak elő, mint korábban a görögországi településen. A migránsok ételosztáskor hosszú sorokban várakoznak, mindennapossá vált a dulakodás, és sokszor közülük is beállnak az önkéntesek közé, hogy fegyelmezzék a tolakodókat.

Később az M1 tudósítójának egy afgán férfi is nyilatkozott Belgrádban. Állítása szerint egy Magyarországról érkezett ember közölte, hogy jó híreket várhatnak, úgyhogy – mint mondta – ott most “minden arab ember boldog”. Hozzátette: most az összes arab ember bízik abban, hogy újranyitják a határt, és tovább mehetnek Magyarországra.

“Az időjárás egyre hidegebb, tovább akarunk menni, és most mindenki boldog, mert hátrahagyhatjuk ezt a helyett” – idézte az afgán férfit a tudósító.

Az M1 tudósítója hozzátette: valóban készülődnek, bizakodnak Belgrádban. Mint mondta: folyamatosan kérdezgetik tőlük a migránsok, akik ismerik őket, hogy “megérkezett-e már a jó hír, a good news”.