Így is lehet válni

Van, ahol nem a gyerekek ingáznak az elvált szülők között, hanem az anya és az apa felváltva lakik velük a közös lakásban.

Válás esetén, ha a szülők nem tudnak megegyezni a gyerekek elhelyezéséről, a bíróság dönt a kérdésben. Gyakran pszichológus szakértőt rendelnek ki, aki a férjet, a feleséget és a gyerekeket meghallgatva készít szakvéleményt. A pszichológus szakértő fél-egy óra alatt felállított véleménye eldöntheti egy ember sorsát.

Illés Blanka, családjogra szakosodott ügyvéd azt mondja, a bíróság általában három körülményt vizsgál, amikor a gyerekek elhelyezéséről dönt. Az első, hogy kihez kötődnek jobban a gyerekek. A második szempont, hogy ki fordított több időt a gyerekek gondozására, a harmadik pedig, hogy ki milyen környezetet tud a gyereknek biztosítani.

Az ügyvéd szerint minden eset más és más, ezért ezek a szempontok sem adnak túl jó igazodási pontot. A gyerekek például kötődhetnek jobban ahhoz, akinek az elvesztésétől félnek. Vagy lehet, hogy az anya volt többet a gyerekkel, de mégis az apa a jobb szülő.

Németországban például a szakértő egy hónapon át jár a családhoz, hogy az otthoni környezetben is megnézze, hogyan működnek. Többször találkozik, beszélget velük, így jobban meg tudja ismerni a személyiségüket.

Kanadában pedig a gyerekek érdekében dönthet úgy a bíró, hogy a családi ház, vagy a lakás közös marad, ott élnek a gyerekek, az anya és az apa pedig felváltva lakik ott velük egy-egy hétig. Tehát nem a gyerekek ingáznak a szülők között.

Illés Blanka szerint a jobb, ha a felek megegyeznek, és elkerülik a pert, mert azok hosszadalmasak és költségesek. A szakértők százezreket kérnek el, a bírósági illeték a vagyon hat százaléka, maximum 1,5 millió forint.

Az évekig tartó bírósági hercehurca ráadásul nagy károkat okozhat a gyerekekben, ezért fontos, hogy a válás során az ő szempontjaik legyenek az első helyen.