"Lásd meg az embert" - demonstrációt tartottak Budapesten

"Lásd meg az embert", "egy emberséges Magyarországért" mottóval tartottak civilek demonstrációt a fővárosi Kossuth téren péntek este. A rendezvény felszólalói a béke, a segítségnyújtás, a szolidaritás fontosságát hangsúlyozták, és elítélték az elesettek, köztük a menekülők kirekesztését.

Schilling Árpád, a Krétakör alapítója, aki Alföldi Róbert színész, rendező és Horgas Péter díszlettervező társaságában szervezte a megmozdulást, úgy fogalmazott: az országban sokan jó ideje félelemben és gyűlöletben élnek, úgy is, hogy nem ismerik azokat, akiktől félnek és akiket gyűlölnek. Kiemelte:az október 2-i kvótarefendumon feltett kérdést álkérdésnek, a népszavazást emiatt a “demokrácia megcsúfolásának” tartja. Szavai szerint Magyarországnak önként kellene szolidaritást vállalnia a menekülőkkel és más országokkal.

Budapest, 2016. szeptember 30. A Lásd meg az embert! címmel meghirdetett demonstráció a Kossuth téren 2016. szeptember 30-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

A Tanítanék Mozgalom képviseletében Törley Katalin, Pilz Olivér és Sulyok Blanka a többi között azt emelte ki, hogy a referendummal kapcsolatos legfontosabb kérdések nem hangzottak el, mert a vitát lehetetlenné tette a “gyűlöletkampány”. Közölték: ebben a helyzetben a tanárok felelőssége, hogy gondolkodni és emberségre tanítsák diákjaikat.

Budapest, 2016. szeptember 30. A Lásd meg az embert! címmel meghirdetett demonstráció a Kossuth téren 2016. szeptember 30-án. MTI Fotó: Koszticsák Szilárd

Sándor Mária és Varga Andrea a Magyarország a magyar egészségügyért civil szervezet képviseletében azt hangsúlyozta, az egészségügyben dolgozók hivatása, hogy lássák az embert, és nem kérdezik, hogy “téged ki küldött”, hanem segítsenek neki.

A Migráns Szolidaritás (MigSzol) csoport két aktivistája egyebek mellett arról beszélt, hogy amikor a gyűlölet félelmet gerjeszt, nagyon rossz irányba indul el egy ország. Hozzátették: álláspontjuk szerint a hatalom eszközt lát a menekültekben arra, hogy egymástól elválassza az embereket, a szervezet ezért bojkottálja a népszavazást.

A rendezvény felszólalói közül többen idéztek a Bibliából, Jézus tanításai közül azzal kapcsolatban, hogy az embereknek ne zárják be szívüket az elesettek előtt és segítsék embertársaikat.

A megmozdulás résztvevői megtöltötték a Kossuth téren, a Parlament főbejárata közelében felállított színpadot. A tömegben olyan táblákat lehetett látni, mint “Refugees welcome” vagy “Nem ártani!”. Többen magyar és európai uniós zászlót lobogtattak.

A demonstráció végén a több művész által alkotott Aleppo című kollázst világ körüli útra indították, első állomása Szerbia lesz.  Schilling Árpád elmondása szerint a mű addig járja a világot, amíg nem lesz béke a szíriai Aleppóban.

A rendezvényhez csatlakozott a többi között a Helsinki Bizottság, a Társaság a Szabadságjogokért, a MigSzol, a Krétakör és a Tanítanék Mozgalom.