Kik élik túl a következő éveket?

Kész stratégiára, évtizedes felkészülésre van szükség ahhoz, hogy egy jól működő családi vállalkozást átadjunk a leendő utódjának, legtöbb esetben az apa a fiúnak. A cégek többsége a rendszerváltás után öltött jogi formát, így a generációváltás, a staféta átadása itt áll a küszöbön. Hazánkban a családi vállalkozások, hasonlóan az európai átlaghoz, 30- 50 százalékát teszik ki a gazdaságnak.

– Európa szerte számos különböző módon definiálják, hogy mi is egy családi vállalkozás. A szabályaink szerint olyan cég, amelyben a családtagok tulajdonrésze meghaladja az 50 százalékot, és legalább ketten, ha lehet, két különböző generációból részt vesznek a vállalkozás vezetésében. Magyarországon, egész Európához hasonlóan a családi vállalkozások a gazdaság 30-50 százalékát teszik ki, és a foglalkoztatottságban is hasonló arányban vesznek részt – mondta Boross Dávid, a Felelős Családi Vállalatokért Magyarországon Egyesület társelnöke a Profit7 című műsorban.


Jön a következő generáció

Kezdetben egy kis üzlettel indult, de mára már Magyarország meghatározó gazdasági szereplőjévé nőtte ki magát az Oázis Kertészet Kft. A szülők a három gyermekükre bízták a céget, és a családtagok folyamatosan csatlakoztak a vállalkozáshoz.

– Korábban az online kommunikációra nem fordított figyelmet a cég, hisz a 2000-es évek elején még nem volt akkor szükség rá, mint manapság. Amikor csatlakoztam, ez már fontos szempont volt, így igyekeztem saját magamnak kialakítani a feladatokat és az elvárásokat – magyarázta Boross Gábor, a vállalkozás marketingmenedzsere.

A ’90-es évek elején sok kisvállalkozás indult útnak hazánkban, az akkori cégalapítók, életkoruknál fogva lassan át kell adják a vezetést a következő generációnak.

– A rendszerváltás után az alapítóatyák, az első vállalkozások létrehozói 30-40 évesek voltak. Azóta eltelt 20-25 év, manapság pedig 50-60 évesek, így eljött az ideje annak, hogy átadják a stafétabotot – vélte Boross Dávid.

A kertészet is fokozatosan készült arra, hogy a gyermekek átvegyék a cég irányítását.

– A generációváltásra körülbelül öt éve tudatosan készülünk. Kezdetben a szüleim vezették a vállalkozást, manapság a két bátyám, illetve én is a cégben dolgozunk, és egyre több feladatot veszünk át tőlük – mondta Boross Gábor.

Nem mindegy, mit visznek tovább

Egy jó ötlet, egy sikeres termék kapcsán a családi vállalkozásból mára már nagyvállalattá nőtte ki magát a Béres Gyógyszergyár Zrt., a rendszerváltást követően a család elsőként alapított részvénytársaságot.

– Cégünk megalapításában döntő szerepe volt édesapám korábbi munkásságának, hisz évtizedeket küzdött már előtte is készítményével, a mai Béres Cseppel. A rendszerváltáskor egy vállalkozó típusú ember és édesapám társakkal közösen adta rá a fejét arra, hogy megalapítsa a Bérest, amely a rendszerváltás utáni első részvénytársaságok között jött létre – idézte fel Béres József, a cég jelenlegi elnöke.

A vállalat 27 éves fennállása óta a család több tagja is csatlakozott a vállalkozáshoz.

– A család dolga elsősorban az, hogy erkölcsileg irányt szabjon a cégnek, ne engedjen abból az értékrendből, amelyet az alapító meghatározott, és mi magunk is azonosulni tudunk vele, illetve beépítünk a vállalati stratégiába. Ugyanakkor ahhoz, hogy gazdasági sikereket tudjunk elérni, szükség van egy nagyon jó, összetett csapatra – állapította meg.

Béres József fia, Marcell már két éve aktív szereplője a cég mindennapi életének, előbb vagy utóbb ő fogja átvenni a vállalat irányítását. Erre tudatosan készül is.

– Most épp termékmenedzseri és stratégiai marketing feladatokat átok el. A jövőben az a célom, hogy tovább menjek más területekre is, például logisztikai, készletgazdálkodási projektekben vegyek részt, illetve további területekkel is megismerkedjek. Fontos az is, hogy vállalatirányítást minél jobban megtanuljam, és ez irányú képességeimet is fejlesszem. Ezért a vállalat stratégiai, döntéshozatali fórumain is részt veszek – beszélt szerepeiről Béres Marcell.

Egy generációváltás optimális esetben öt, vagy akár tíz évig is eltarthat. A céget öröklő utód nem csak egy lehetőséget, hanem egy komoly kihívásokkal teli feladatot is örököl, aminek menedzselése nem mindig könnyű feladat. Erre tudatosan kell készülni.