Ettől félnek a magyar szülők

Felmérés készült a szülői félelmekről: a magyar szülő leginkább a munkahelye, illetve a lakása elvesztésétől retteg, valamint attól, hogy betegség miatt képtelenné válik a családfenntartásra, gyerekeiről való gondoskodásra.

Szlankó Viola, az S.O.S. Gyermekfalvak pszichológusa a Kossuth Rádió Napközben című műsorában elmondta: 250 felnőttet kérdeztek meg arról, hogy mi minden miatt aggódnak a családjukkal összefüggésben. A mindennapi szorongások között első helyen szerepel a munkahely esetleges elvesztése, ami miatt nem tudnák megteremteni a gyerekneveléshez szükséges feltételeket. A szülők második legnagyobb félelme, hogy valamilyen súlyos betegség sújtja a családot, a harmadik pedig, hogy elveszítik a lakásukat. A megkérdezettek 60-70 százaléka napi szinten aggódik ezek miatt, számolt be Szlankó Viola.

Illusztráció. MTI Fotó: Mohai Balázs

Sokféle személyiségtípus, így szülőtípus létezik: a túlaggódótól a szorongón át a túlságosan megengedőig, és ezt a gyerekek kimondatlanul is megérzik, de nem tudják megfogalmazni, hogy mitől nem érzik magukat komfortosan, csak meginog az érzelmi biztonságuk, magyarázta Tibenszky Moni Lisa, a Felelős Szülők Iskolája alapítója.

A válaszadók szerint a felmerülő problémák megoldásában leginkább saját magukra számíthatnak, a gyerekpszichológusra és a testvérekre támaszkodhatnak, a legkevésbé pedig a védőnőben és a pedagógusokban bíznak a szülők.

Sokan félnek attól, hogy mi lesz a gyermekeikkel a haláluk után. A szakember szerint ez valóban nagyon nehéz kérdés, de a szülőnek egy kicsit kívül kell helyezkednie ebből, és el kell fogadnia, hogy a gyereket az életnek neveli, és nem saját magának. Arra is fel kell készíteni a gyerekeket, hogy hogyan tudják magukat megvédeni, és erősíteni kell az önképüket.

A túlszorongó szülő lelkileg megnyomorítja a gyermekét, tudatosan kell dönteni, hogy milyen érzelmeket közvetítünk a gyerek felé.

A szakember nagyon fontosnak tartja, hogy a szülők beszélgessenek a gyerekeikkel, de nem konkrét félelmekről, hanem a velük és a gyerekekkel történtekről.

Szél Dávid családi és párkapcsolati tanácsadó, szakpszichológus a minőségi módon együtt töltött idő fontosságát emelte ki, amely hozzásegít ahhoz, hogy az érzelmeket tudatosítani lehessen. Ahogy a felnőttek sem mindig tudják, hogy mitől feszültek, türelmetlenek, úgy ez még inkább igaz a gyerekekre.

A pszichológus szerint vannak helyzetek, amikor félteni kell a gyereket, és vannak, amelyekben fölösleges, sőt inkább árt.

A szakember szerint a szülőknek lenne kivel megbeszélniük a félelmeiket, lenne kihez fordulniuk, hiszen a rendszer ki van építve, de valamiért bizalmatlanok.