NVB: jogsértő a PM vasárnapra hirdetett rendezvénye

Választási gyűlésnek tekinthető a Párbeszéd Magyarországért (PM) vasárnapra, a budapesti Kossuth térre meghirdetett rendezvénye, és mivel a szavazás napján nem lehet választási gyűlést tartani, a párt megsértette a választási eljárásról szóló törvény rendelkezéseit - állapította meg a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) szerdán.

Az NVB-hez egy magánszemély és Gulyás Gergely, a Fidesz alelnöke magánszemélyként fordult kifogással. Mindketten arra hivatkoztak, hogy a PM által október 2-ára, a Kossuth térre Állj ki az erőszakmentes Magyarországért! címmel meghirdetett rendezvény választási gyűlés, ilyet pedig a választási eljárási törvény szerint a szavazás napján már nem lehet tartani.

Az NVB 9 igen szavazattal, 3 nem szavazat ellenében kimondta: a bizonyítékok alapján már most megállapítható, hogy a rendezvény egyértelműen választási gyűlésnek tekinthető. Meghirdetésével a szervezők megsértették az előírást, hogy a szavazás napján nem lehet választási gyűlést tartani, valamint megsértették a választás tisztaságának megőrzésére, az esélyegyenlőség biztosítására, a jóhiszemű és rendeltetésszerű joggyakorlásra vonatkozó választási alapelveket is. Az NVB ezért határozatában felhívta a szervezőket, hogy tartózkodjanak a választási gyűlés október 2-ai megtartásától, és eltiltotta őket a további jogsértéstől.

A jogsértést megállapító határozat ellen szavazott Fábián Adrián Országgyűlés által választott tag, Litresits András, az MSZP és Bodolai László, az LMP delegáltja. Utóbbi a vitában azzal érvelt, hogy a PM arra hívja fel az állampolgárokat, maradjanak távol a népszavazástól, viszont menjenek el a tüntetésre, a kettőt pedig véleménye szerint “nem szerencsés összemosni”.

Az NVB határozata nem jogerős, öt napon belül lehet jogorvoslattal élni ellene a Kúriánál.

Az MSZP nem tartja meg a Vörösmarty térre tervezett rendezvényét

Az MSZP közleményben írta: az NVB “a Fidesz megrendelésére” tiltotta be a PM rendezvényét, ugyanakkor az MSZP Vörösmarty téri eseménye ügyében péntekre halasztotta a döntést. Úgy fogalmaztak: “a Fidesz választási irodájaként működő” NVB ismét politikai döntést hozott.  Álláspontjuk szerint a bizottság azt akarja, hogy az MSZP-nek már ne maradjon ideje megtámadni a független bíróságon a “borítékolható” pénteki döntést.

Közölték: az MSZP nem asszisztál ahhoz, hogy a Fidesz “a kormánypártot szolgáló” választási szervet felhasználva, utólag egy jogsértőnek titulált MSZP-s rendezvény megtartásával indokolja a népszavazás kudarcát. Az MSZP ezért, valamint a PM-mel szolidaritást vállalva nem tartja meg a Vörösmarty térre tervezett családi napját.

Azt írták: szombat délelőttre tiltakozó megmozdulást szerveznek a Nemzeti Választási Bizottság (NVB) épületéhez és meghívnak minden olyan demokratikus ellenzéki pártot, amely tiltakozni kíván a “választási szervek fideszes kézi vezérlése” és az ellenzéki népszavazási kezdeményezések, rendezvények “ellehetetlenítése” ellen