Nógrádi: vágjunk végre rendet!

Olaszország gyenge, Ankara labilis, Brüsszel tétova, Líbia nem segít, a bevándorlók jönnek, igazából csak az embercsempészeknek jó...

Egyre több részlet derül ki a párizsi merénylet magyar szálairól, a legfrissebb, hogy a szervező, Salah Abdeslam tavaly augusztusban járt Kiskőrösön, és az ottani befogadó táborból elvitt magával két migránst is. Később mindketten felrobbantották magukat Párizsban. A szerdai Ma reggelben megszólaló Nógrádi György biztonságpolitikus szerint ebben semmi meglepő nincs, hiszen a schengeni rendszeren belül mozgott, ahol nincs ellenőrzés.

Szimbolikus „Schengen”

Nem véletlen, hogy az olaszok előálltak egy újabb, szimbolikus „Schengen” ötletével, amely szerint létrehoznának legalább három országból hadsereget, amelyhez aztán a többiek csatlakozhatnának. Schengen egyébként eddig jól is működött, ám egy teljesen más környezetben jött létre, nem volt ilyen migrációs veszély, azóta azonban Európa kullog az események után… – fogalmazott Nógrádi.

Olaszország gyenge

Az olasz elképzelés most az új uniós helyzetre épül, arra, hogy az EU-t meghatározó három hatalom (Németország, Franciaország, Nagy-Britannia) közül a britek kiléptek. Helyére a háromszögbe most Olaszország lépett, amelynek legfontosabb célja megvédeni a határait, a tengeren keresztül ugyanis „nagyüzemben” jönnek az itáliai partokra az embercsempész hajók Líbiából, Egyiptomból. (Utóbbi egyébként éppen most épít kerítést, hogy védje hosszú sivatagi határát.) A magát Európa meghatározó hatalmának tartó Olaszország azonban a biztonságpolitikus szerint gyenge, tele migránsokkal, észak-dél problémái vannak, és nem fogja tudni pótolni Nagy-Britanniát.

Ankara bizonytalan

A legfontosabb kérdés továbbra is az, és ez a hétvégi bécsi csúcson is egyértelműen kiderült, is, képesek-e, akarják-e a törökök megvédeni Európát. Miután a válasz továbbra is bizonytalan, és még mindig nagyon sok tényezőtől függ, biztosan kell egy B terv arról, hol védjük meg Európát. Ez lehet Görögország török, északi határa, a macedón-szerb határ vagy a szerb-magyar határ is. Az az osztrák javaslat, hogy legyen ez a magyar-osztrák határ, nekünk katasztrófa lenne – tette hozzá a szakember.

Régi vagy új európai hadsereg?

Nincs egyetértés az új európai hadseregről sem, az EU itt is megoszlik, Néhány tagországnak, amely azt mondja, a NATO-nak más a funkciója, tetszik az ötlet, ugyanakkor az olasz biztos, Mogherini szerint nem kell új hadsereg, hanem a mostanit kell jobban felhasználni. A kilépő britek is azt mondják, nem kell európai haderő, mert ütközünk a NATO-val, amelynek főtitkára viszont az új hadsereg felállítására biztat, teljes tehát a káosz…

MTI/EPA/Olasz haditengerészet

Virágzik az embercsempészet

Az embercsempész hálózatok eközben jobban virágoznak, mint valaha, már beépültek egy-egy európai ország adminisztrációjába, rendőrségébe is, a szíriai konfliktus továbbra is megoldhatatlannak látszik, a Líbiában felállítani tervezett hotspotváros ötletére pedig Tripoli azzal reagált, hogy Európa ne terhelje rájuk a problémáit, miközben az EU arra hivatkozik, hogy jogilag Európa határin kívül ilyen bázist felépíteni nincs lehetőség. Mindezt tisztázni illene végre Líbiával, és hozzá kell végre nyúlni az európai jogszabályokhoz is – hangsúlyozta Nógrádi.

A problémát helyben kell kezelni

A helyzet ugyanis éppen az, hogy az EU által alaposan megtámogatott Líbia csinálja a problémát Európának, amikor beengedi ide az embereket, akiknek jelentős része egyébként 24 órán belül el is tűnik, hiszen a táborok nyitottak. Ez a rendszer így biztosan nem működik, Nógrádi szerint a megoldás továbbra is az, a problémát helyben kell kezelni, mert így legalább a bevándorlók egy részét otthon lehetne tartani.