Jövőre 2,7 százalékos bővülést vár a GKI

A magyar gazdaság az idén 2,0 százalékkal, míg jövőre 2,7 százalékkal bővülhet a GKI Gazdaságkutató Zrt. legfrissebb előrejelzése szerint, az államháztartás hiánya a kormányzati várakozásoknál kissé rosszabb, idén 2,3 százalék, jövőre 2,5 százalék lehet GDP-arányosan, az államadóssági ráta pedig a tavalyi 75,3 százalékról idén év végére 74,5, míg jövőre 73,7 százalékra csökkenhet.

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke a kutatóintézet idei harmadik negyedéves sajtótájékoztatóján szerdán kiemelte: az idei nem rossz év, de növekedési mélypontot jelenti a jelenlegi gazdasági ciklusban, az előrejelzésük változatlan.

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke. MTI Fotó: Mohai Balázs

Vértes András, a GKI Gazdaságkutató Zrt. elnöke. MTI Fotó: Mohai Balázs

Kifejtette, jövőre az EU-forrásokból finanszírozott beruházási aktivitás kezdődő felpörgése, az üzleti beruházások élénkülése és az alig lassuló dinamikájú fogyasztás miatt a növekedési ütem 2,7 százalékra, a korábban várt 2,5 százaléknál jobban gyorsulhat, a hitelminősítők felminősítését is figyelembe véve.

A mélypontot a beruházásokban idén az uniós támogatások beáramlásának visszaesése okozza, 2017-ben azonban ez újra elkezd gyorsulni – tette hozzá.

Rámutatott: a belső és a külső egyensúlyi folyamatok kedvezőek, az infláció alacsony, fél százalék körül alakulhat idén, míg jövőre 1,5 százalékkal emelkedhetnek az árak.