Orbán: Lesz lelki felívelés, ha lesznek keresztények

A miniszterelnök a református.hu oldalnak adott interjút.

Lesz lelki felívelés, ha lesznek keresztények – mondta Orbán Viktor a református.hu oldalnak adott interjúban. „Ahol ugyanis ketten vagy hárman összegyűlnek az én nevemben, ott vagyok közöttük” – idézte fel Jézus szavait a miniszterelnök, hozzátéve: ezért aligha képzelhető el, hogy a kereszténység el tud veszni, mert mindig leszünk legalább ketten-hárman.

A népvándorlás már régebben megkezdődött

Orbán Viktor a migrációs válság kapcsán azt mondta: a népvándorlás már régebben megkezdődött, és nagyobb ívű folyamat, mint a menekültválság, a legnehezebb pedig az lesz, amikor Afrika is megindul. A kormányfő az interjúban sajátos nézőpontnak nevezte a német, az osztrák és a svéd álláspontot, hogy kisebb lesz a baj, ha szétosztjuk. Ezek az országok ezt az elvet követik, ellenőrizetlenül, beazonosítás nélkül nagy számban érkeztek tömegek, és nehezen megy az együttélés – emlékeztetett.

Jobb élet, de hol?

Orbán Viktor hangsúlyozta: ezek az országok azt a megoldást választották, hogy szétosztják a migránsokat. Azt az elvet követik, hogy egy hosszú világtörténelmi folyamat részesei vagyunk.
A világ vezetőinek egyik része úgy gondolja, hogy a jobb élethez való jog mindenkit megillet, és ezért a jobb életért nem a nyomorban élők szülőföldjén kell tenni, hanem bárki szabadon odamehet, ahol ez elérhető.

Történelmi feladat

Ha azonban ennek a gondolatnak engedünk, az tönkreteszi Európát, a kultúráját és a gazdasági rendszerét is, és azokon sem segít, akik eljöttek, az otthonmaradók pedig szintén vesztesek. Tehát nem egy menekültválságot kell megoldanunk, hanem egy történelmi feladatot, hogy mi, európaiak, magyarok, keresztények hogyan viszonyuljunk a népvándorláshoz. Ettől még a kérdés jogos, és nemcsak a közel-keleti válságra igaz, hogy nem a bajt kell idehozni, hanem a segítséget kell odavinni – hangsúlyozta az interjúban a miniszterelnök.