Gyorsított eljárásban átminősíthetik a nyugdíj előtt járó pedagógusokat

Az oktatási kormányzat támogatja a Nemzeti Pedagógus Kar javaslatát azon hét évvel a nyugdíj előtt álló pedagógusok minősítéséről és átsorolásáról, akik nem töltöttek fel portfóliót a legutóbbi eljárás során.

Sipos Imre, köznevelési helyettes államtitkár a köznevelési kerekasztal keddi budapesti ülése utáni sajtótájékoztatón elmondta: megteremtik annak a lehetőségét, hogy gyorsított eljárásban jelentkezhessenek minősítő vizsgára az érintettek, ez ingyenes lesz, és a minősítésük legkésőbb március végéig megtörténhet. Ha ezen sikeresen átesnek, január 1-től visszamenőleg pedagógus II. fizetési kategóriába kerülhetnek.

Sipos Imre, az Oktatásért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára. MTI Fotó: Marjai János

Sipos Imre, az Oktatásért Felelős Államtitkárság helyettes államtitkára. MTI Fotó: Marjai János

Beszámolt arról is, hogy az ülésen témaként szerepelt a köznevelési kerekasztal jogszabályi megerősítése. A vonatkozó rendelet egyeztetése és véleményezése megkezdődött – jelezte a helyettes államtitkár.

Czunyiné Bertalan Judit kormánybiztos arról számolt be, hogy tájékoztatták a köznevelési kerekasztalt a digitális oktatási stratégiában megfogalmazott célokról, és a testület támogatólag nyilatkozott róluk.

A kormánybiztos elmondta: a kerekasztalt és munkacsoportjait arra kérték, a végrehajtás során legyenek partnerek, és szakmai javaslataikkal segítsék azt. Kiemelte: az ülésen a célok mellett az eszközökről, a közép- és hosszú távú lehetőségekről adtak tájékoztatást. A stratégia a magyar iskolarendszer digitalizálásáról szól, de nem foglal állást kifejezett szakmai kérdésekben, tantervekben, tanmenetekben, neveléstudományi témákban.

Horváth Péter, a Nemzeti Pedagógus Kar elnöke kiemelte: a további fejlődés elengedhetetlen része a digitális stratégia. Fontos, hogy a dokumentum nem kívánja “erősen rögzíteni” a megvalósítás pedagógiai szakmai részleteit, de csak akkor lehet hasznos, ha az oktatás átalakításába illeszkedik – tette hozzá.

Minimális eszköztár szükséges lesz, és olyan tanár továbbképzéseket kell szervezni, amelyek motiválják a pedagógusokat  - jegyezte meg.

A kar elnöke jelentős lépésnek nevezte, hogy a kerekasztal javaslatára az Emmi a nyugdíjas pedagógus további foglalkoztatásának megváltoztatását beterjesztette a kormány elé, de sajnálatos, hogy a változtatásokról még nem született döntés, ez zavarokat okoz.

Azt is kérték, hogy legyen a fenntartó és az államtitkárság között erősebb kapcsolat, mert úgy látják, hogy a jószándékú kezdeményezések sokszor az intézmények fenntartóihoz lassan jutnak el.