Személyiségzavara miatt robbanthatott a körúti merénylő

Épeszű ember személyiségzavar nélkül ilyet nem tesz – mondta a Híradónak nyilatkozó klinikai szakpszichológus a szombat esti belvárosi robbantás tetteséről. Makai Gábor azt is elképzelhetőnek tartja, hogy a robbantónak tettestársa is volt.

– Minél gátlástalanabb egy ember, minél brutálisabb eszközt vagy módszert használ fel azért, hogy valaki ellen forduljon és kioltsa az életét, annál inkább feltételezhető nála a patológiás személyiségszerveződés. Vagyis az esetek többségében személyiségzavar áll a probléma hátterében. Az az ember, aki hatóság, rendőr ellen ilyen brutalitással mer fellépni, az nem valószínű, hogy egy szorongó, neurotikus alkat, sokkal inkább egy kiszámíthatatlan, gátlástalan ösztönlény, egy hidegvérű gyilkos – állapította meg a klinikai szakpszichológus.

Az elkövetés módjából arra lehet következtetni – folytatta, hogy ez egy előre kitervelt bűncselekmény volt. A támadó feltételezhetően előre tudta, hogy mit fog tenni, az viszont már kevésbé biztos, hogy azt is, a rendőrök ellen követi el a bűncselekményt. Az ilyen típusú ember általában jó intellektusú, nem elmebeteg, vagyis nem annak következménye az agresszív magatartása – állapította meg.

– Ebben az esetben a kiszámíthatatlanság látható, a hidegvérű gátlástalanság, hisz akár felnőttet, akár gyereket képes hidegvérrel megölni, és nem éli meg a bűntudatot, nincs lelkiismeret-furdalása –  fogalmazott. Makai Gábor szerint az sem kizárt, hogy a robbantónak tettestársa is volt.

Az elmúlt években több hasonló eset is volt. 2010-ben Alsóörsön ölt meg egy rendőrt egy férfi, aztán a helyszínen öngyilkos lett. Két éve a budapesti Róbert Károly körúton egy bankfiók előtt volt egy robbantás, akkor az épület utcafronti fala is kidőlt. A tettesek motivációja máig ismeretlen.

A főváros VI. kerületében, a Teréz körút 2-4. előtt szombat éjjel történt robbantásban egy rendőr életveszélyesen, járőrtársa súlyosan megsérült. Vasárnap estére mindkettőjük állapotát stabilizálták. A rendőrség videót, valamint több fotót is közzétett, személyleírást adott a gyanúsított férfiról és 10 milliós nyomravezetői díjat is kitűzött.