Hol a kép a robbantóról?

Vagy egyszerűen nem sikerült még használható felvételeket kivenni a térfigyelő kamerákból, vagy a rendőség még várja a friss bejelentéseket, és nem akarja, hogy a tízmilliós nyomravezetői díj "orientálja" az embereket - mondta Horváth József biztonságpolitikai szakértő az M1-en.

Házi készítésű, repeszképző anyagokkal kombinált robbanószerkezet robbant szombat éjjel a fővárosi Teréz körúton – jelentette be az országos rendőrfőkapitány. Papp Károly közölte: a támadás célpontjai kétséget kizáróan a rendőrök voltak, ki akarták végezni őket. Hozzátette: a két megsérült rendőr állapota stabil, a szükséges műtéteken túl vannak, a rendőrnő életveszélyes, járőrtársa súlyos sérüléseket szerzett a robbantásban.

Kivégzésnek szánták

A feltételezett elkövető egy körülbelül 170 centiméter magas, 20-25 év közötti, világos horgászkalapot, sötét vászondzsekit, kék farmert, fehér sportcipőt viselő férfi. A gyanúsított felkutatására 10 millió forintos nyomravezetői díjat tűzött ki a rendőrség. Papp Károly arra a kérdésre, hogy történhetett-e terrortámadás azt mondta, hét verziót állítottak fel magyarázatként, mindegyik lehetőségét vizsgálják.Mivel szolgálatukat teljesítő, hivatalos személyként eljáró rendőrök sérelmére követtek el bűncselekményt, az ügyet a Központi Nyomozó Főügyészség veszi át. Közben a Terézvárosi Önkormányzat közölte: a robbanás után a környékről kiköltöztetett valamennyi lakó visszatérhetett otthonába.

Alapos vizsgálat kell

Magyarországon egy ilyen jellegű, bombával elkövetett támadás, amely rendőröket ér, és súlyos sérüléseket okoz, szerencsére rendkívüli, ezért joggal várhatjuk el, hogy a bűnüldöző szervek a lehető legnagyobb körültekintéssel és aprólékossággal járjanak el vizsgálat során – reagált Horváth József biztonságpolitikai szakértő a hétfői Ma reggelben azokra a kritikai megjegyzésekre, hogy túl sokáig, csaknem egy napig helyszíneltek a hatóságok a szombat éjszakai, Teréz körúti robbantás után.

Kivárnak a rendőrök?

A kérdésre, hogy miért nincs még mindig nyilvános, használható kép a lehetséges elkövetőről, a szakember azt mondta, lehetséges, hogy a térfigyelő kamerák egyszerűen nem készítettek megfelelő minőségű felvételeket, így azokat még digitálisan javítani kell, hogy az arc felismerhetővé válhasson, de megtörténhet, és szerinte ez a valószínűbb, az is, hogy a rendőrök egyelőre nem akarnak több információt adni, várják a még friss tanúvallomásokat, bejelentéseket, hogy a kép közreadásával a tízmilliós nyomravezetői díj mellett ne orientálhassák az embereket.