Emberölési kísérlet a gyanú az Oktogonnál

Robbanás, de az sem kizárt, hogy robbantás történt éjszaka Budapest belvárosában, a rendőrség több ember sérelmére elkövetett emberölési kísérlet gyanújával nyomoz. Egyelőre annyit tudni, hogy egy földszinti üzlethelyiségben vagy mellette robbant fel valami, a detonációban két rendőr megsérült. A közelben álló autók is megrongálódtak, több ablak betört, tűz azonban nem keletkezett. Az M1-en megszólaló szakértő szerint nem gáz és nem csőbomba robbant. Még tart a helyszínelés és az adatgyűjtés, a körút továbbra is zárva az Oktogon és a Wesselényi utca között, a 4-6-os villamost pótló autóbuszok, valamint a 70-es és a 78-as trolibuszok terelőúton közlekednek.

Az Országos Rendőr-főkapitányság vasárnap délután arra kérte mindazon állampolgárokat, vállalkozásokat, akik, illetve amelyek Budapest teljes közigazgatási területén belül térfigyelő kamerát üzemeltetnek,  hogy a rögzített  felvételeiket 30 napig, azaz 2016. október 24-éig őrizzék meg.

A rendőrség továbbra is keresi a bűncselekmény szemtanúit: aki a robbanás helyszínén vagy annak közelében tartózkodott, illetve aki a történtekkel kapcsolatban információval rendelkezik, jelentkezzen az ingyenesen hívható 06-80-620-107 telefonszámon, illetve hívja a 107 vagy a 112 nemzeti segélyhívó telefonszámok valamelyikét.

Stabil a sérült rendőrök állapota

A rendőrségi közlemény szerint a 23 éves nő életveszélyes, a 26 éves férfi súlyos sérüléseket szenvedett.  Mindkettőjüket megműtötték és jelenleg az intenzív osztályon ápolják őket a Honvéd kórházban – tették hozzá.
Szombat éjjel ismeretlen eredetű robbanás történt a fővárosban, a VI. kerületben, a Teréz körúton, a Király utcai kereszteződésben lévő egyik földszinti üzlethelyiségnél.

Csak a robbanás a biztos

Azt már biztosan lehet tudni, hogy szombaton éjszaka, nem sokkal 11 óra előtt egy hatalmas robbanás rázta meg a környéket. A helyszínre kiérkező csaknem száz rendőr hermetikusan lezárta a Nagykörút Oktogon és a Wesselényi út közötti szakaszát. Nem sokkal később rohammentő hajtott el a helyszínről. Két rendőr, egy férfi és egy nő súlyosan megsérült a robbanásban. A Híradó úgy tudja, a Honvéd Kórházban ápolják őket.


Robbanás a Teréz körúton

Emberölési kísérlet bűntettének megalapozott gyanúja

Később egy hivatalos levélből kiderült: a rendőrség több ember sérelmére elkövetett emberölési kísérlet bűntettének megalapozott gyanúja miatt ismeretlen tettes ellen kezdte meg a nyomozást. Az M1 által megkérdezett rendőrségi szakértő szerint ez egyértelműen arra utalhat, hogy szándékos robbantás történt. Ez alátámasztja azokat a sajtóhíreket, hogy csőbomba robbanhatott. (Ezt később a szakértő cáfolta). A helyszínen ugyanis több ilyen szöget is találtak a helyszínelők. Kiss László azt mondta, a rendőrség által használt helyszínelési technikák alkalmasak arra, hogy kiderüljön, valóban bomba robbant-e a fővárosban. Ilyenkor nem csak az anyagra vonatkozó információkat lehet begyűjteni, de meghatározható a törmelékek elhelyezkedéséből a robbanás iránya, hogy hol történt a detonáció, de kideríthető a szándékosságot vagy a véletlenszerűség is.

Vizsgálódik a TEK is

A rendőrök mellett, a Katasztrófavédelem és a TEK emberei is nagy erőkkel vonultak a helyszínre. Hajdú János a TEK főigazgatója személyesen irányította a terrorlehárítás munkáját. A rendőrség a környéket kordonokkal zárta le. Az M1 tudósítója azt mondta: senki, még az ott lakók sem mehettek be, sőt ezen a részen mindenkinek el kellett hagynia az otthonát. Akik a robbanás helyszínének közvetlen közelében laknak, azt mondták, ruhát is több napra vigyenek magukkal mert lehetséges, hogy napokon keresztül nem tudnak visszaköltözni.

Segítséget várnak a rendőrök

A Készenléti Rendőrség közleményt adott ki, amelyben a lakosság segítségét kérte. Azt írják: aki a helyszínen vagy annak közelében tartózkodott, illetve bármilyen információval rendelkezik, jelentkezzen az ingyenesen hívható 06-80-620-107-es telefonszámon, vagy hívja a 107-es, illetve 112-es segélyhívók valamelyikét.

Tűzszerész szakértő: nem gázrobbanás, és nem csőbomba

Az kizárható, hogy gázrobbanás történt, a helyszínen keletkezett károk egyértelműen arra utalnak, hogy valamilyen szerkezet robbant fel szombat éjjel az Oktogon környékén – mondta Ladocsi Attila, igazságügyi tűzszerész-szakértő az M1-nek. A szakértő a nyilvánosságra került felvételek alapján úgy látja, nem csőbomba robbant, mert az „kisebb károkat okozott volna”. Véleménye szerint ez valamilyen más házi készítésű bomba lehetett, legalábbis a képek erre utalnak – tette hozzá.

M1: gyanús táska

Az M1 Híradó úgy tudja, a térfigyelő kamerák tanúsága szerint nem sokkal a robbanás előtt valaki egy gyanús csomagot helyezett el a helyszínen.

hvg.hu: zacskós ember

A hvg.hu vasárnap arról írt, hogy a rendőrség több jel szerint is arra gyanakszik, hogy szögbombát robbanthatott valaki a Teréz körúton szombaton éjjel. A hírportál úgy tudja, vannak arra utaló jelek, hogy valaki szándékosan okozott sérülést a rendőröknek, a helyszínen előzőleg láttak egy zacskóval várakozó alakot.

Budapest, 2016. szeptember 25. Bűnügyi helyszínelők dolgoznak 2016. szeptember 25-én Budapesten a Teréz körúton, ahol ismeretlen eredetű robbanás történt 24-én késő este az egyik földszinti üzlethelyiségnél, a Király utcai kereszteződés közelében. A robbanásban két rendőrjárőr súlyosan megsérült. MTI Fotó: Lakatos Péter

Szakértő: furcsa, hogy pont rendőrök…

“Több spekulációt is el tudnék mondani, ha még eredeti foglalkozásomat űzném, és a sajtónak dolgoznék” – nyilatkozta az M1-nek Gyarmati István az éjszakai robbanásról. A biztonságpolitikai szakértő vasárnap reggel azt mondta, az esettel kapcsolatban egyelőre csak „spekulálni tud”, hozzátette ugyanakkor, hogy „furcsa, hogy pont rendőrök sérültek meg, ahogy az is, hogy csak megsebesültek”.

Spöttle: nem biztos, hogy terrortámadás volt 

Georg Spöttle szerint nem biztos, hogy terrortámadás történt. Szerinte az sem kizárt, hogy a környéken rivalizáló bűnszervezetek leszámolása vagy zavarkeltés volt a robbantás.

„Annyit lehet tudni, hogy egy szolárium előtt nagy valószínűséggel kihelyezett tárgy, vagy táska lehetett, amelynek a tartalma ez a nagy valószínűséggel házilag készített bomba volt. Feltételezik, hogy vagy megvárhatta valaki, amíg esetleg a járőrök odaérnek. Távirányítással robbantották, de az is lehet, hogy a járőrök kíváncsiak voltak ennek a tárgynak a mibenlétére vagy ha táskáéról van valóban szó akkor annak a tartalmára és ekkor következhetett be a robbantás, akár a táska nyitásakor is” – mondta Georg Spöttle, biztonságpolitikai szakértő az M1 Híradónak nyilatkozva.

Összehívták a nemzetbiztonsági bizottságot

Molnár Zsolt, az Országgyűlés nemzetbiztonsági bizottságának szocialista elnöke hétfő reggelre összehívta a testület ülését. Az ülésen részletes beszámolót vár a hatóságoktól a szombati, Teréz körúti robbanás kivizsgálásának eredményéről, a robbanás lehetséges okairól. Molnár Zsolt hozzátette: az ügyben csak tárgyszerű tájékoztatásnak van helye, “találgatásokra, spekulációkra, híresztelésekre alapozva nincs helye félelemkeltésnek”, ez pedig – mint  írta – minden közéleti szereplő és véleményformáló közös felelőssége.

A nemzetbiztonsági bizottság elnöke közleményében mielőbbi felépülést kívánt a robbanásban megsérült rendőröknek.

Tuzson: estére többet tudunk

A Miniszterelnöki Kabinetiroda kormányzati kommunikációért felelős államtitkára szerint a legfontosabb, hogy a budapesti Teréz körúti robbanás utáni nyomozás sikeres legyen, ezért mindenkitől felelősségteljes magatartást kér. Tuzson Bence fontosnak mondta azt is, hogy ha voltak tettesek, kézre kerüljenek. Az államtitkár hozzátette, várhatóan estére a rendőrség már annyi információ birtokában lesz, hogy részletes tájékoztatást tud adni a történtekről. Tuzson Bence a kormány nevében jobbulást kívánt a két megsérült rendőrnek.

Megszólaltak a szemtanúk

A környéken sok külföldi is tartózkodott, ők is el mondták el az M1-en, mit láttak, hallottak: