Áll a bál egy vadonatúj siófoki társasházban

A családok többsége pihenni szeretne, de nem tudnak, mert a házban három lakás is ki van adva fizetővendégeknek, akik hangosak és szemtelenek. Mihez lehet ilyenkor kezdeni?

Kiborultak a lakók egy siófoki társasházban. Az üdülőövezetben található ingatlan tíz tulajdonosa közül hét magának vette a teraszos, erkélyes lakást. Legtöbbjük azt gondolta, hogy ezzel bearanyozza nyugdíjas éveit a magyar tenger partján. Három tulajdonosnak viszont az üzlet lebegett a szeme előtt, amikor bevásárolt. Úgy tűnik, jól kalkuláltak, mert a nyaralók szinte telt házasak, és egymásnak adják át a kilincset balatoni nyaralásra vágyók.

Ki sem mernek menni 

– Bejelentkezik 4 fiatal, de 8-10 lesz belőle. Dorbézolnak éjjel 2-3-kor is, ki sem merünk menni, mert félünk tőlük; berúgnak, és úgy viselkednek, hogy őrület – magyarázta Szehás Attiláné.

A ház ideális elhelyezkedésű, talán száz méterre lehet a víztől, de van saját medencéje is. Bár a lakók ennek nem sok hasznát látták. A vendégek ugyanis reggeltől estig a medencében ittak, a lakók pedig két napig be sem jutottak a vízbe – ahogy mesélték.

A fizetővendégek nincsenek tekintettel a házszabályokra sem. Számtalanszor előfordult, hogy nem tudtak a saját parkolójukba beállni, mert a bérlők álltak ott a kocsijukkal.

Van lehetőség a kiadásra 

Az elmúlt néhány évben Magyarországon sokan vásároltak ingatlant befektetési célból. Tartósan bérbe adják őket, vagy úgynevezett szálláshely szolgáltatást végeznek, vagyis turistáknak adják ki, általában rövid távra, éppen mint Siófokon.

– Ehhez adószámot kell igényelni, majd a jegyzőtől engedélyt kell kérni szálláshely szolgáltatásra. Ha az megvan, akkor be kell azt jelentenie az adóhatóságnál – mondta Kis Péter András, a Nemzeti Adó- és Vámhivatal adószakmai szóvivője.

A vendéglátásból származó bevétel adóköteles. Ha valaki a saját lakásában végzi ezt a tevékenységet, akkor úgynevezett fizető vendéglátói átalány adózást is választhat. Ennek összege 32 ezer forint évente szobánként, ami mellett 6400 forint egészségügyi hozzájárulással is kalkulálni kell – tette hozzá.

Egy ilyen vállalkozást tehát viszonylag egyszerű elindítani, és általában semmi nem is tiltja. A siófoki társasháznál azonban más a helyzet.

Fittyet hánynak az alapító okiratra 

A társasház alapító okiratában ugyanis a 8-as pont második bekezdés kimondja: a lakás üzletszerű szállásszolgáltatás vagy vendéglátás bármely területére kiterjedő hasznosítása nem megengedett. Ez azt jelenti, hogy a lakásokat nem lenne szabad turisztikai célra bérbe adni. Már ha valakinek számít, hogy mit írt alá. A renitens lakóknak azonban, úgy tűnik, nem számít.

A lakók szóltak a három érintett tulajdonosnak, hogy szeretnék, ha megszüntetnék a kiadást. Azt a választ kapták, hogy csinálhatnak, amit akarnak, mivel a saját ingatlanjukról ők rendelkeznek.

A Kosár stábja is kereste a tulajdonosokat, de hármuk közül senki sem akart nyilatkozni. Egyikük lecsapta a telefont, a másik azt mondta, hogy Siófok üdülőövezetében irreális azt kérni, hogy ne adja ki a lakását. Aki pihenni akar, annak azt javasolta, hogy vásároljon magának családi házat, a harmadik lakó pedig azt állította, hogy beszélt ügyvédjével, és amit csinál, legális és rendben van.

Nehéz helyzetben vannak 

– Pedig ebben az esetben szerződésszegés történik, és mint ilyen a magatartás szerződésbe és jogszabályba ütközik. Amit a felek egybehangzó akaratukkal rögzítenek az alapító okiratban, az valamennyi félre kötelező lesz – tisztázta Bacskó László ügyvéd.

A pihenni vágyó lakók helyzete azonban nem túl rózsás. Az alapító okirat ugyanis nem tartalmaz szankciókat arra az esetre, ha egyes lakók szerződést szegnek.

– Ha nincs semmilyen konkrét, akár anyagi következmény megjelölve, akkor nehezen kényszeríthető ki a szerződésszegés jogkövetkezménye. Ha az alapító okirat tartalmazna egy olyan rendelkezést, hogy minden egyes ilyen tiltott magatartás után egy millió forintot kell megfizetni a többi tulajdonostárs részére, akkor valószínűleg kevésbé tanúsítottak volna ilyen jogsértő magatartást a tulajdonostársak – fejtette ki az ügyvéd.

Erre mondják, hogy patt helyzet. Úgy tűnik, hogy ebben az esetben erkölcsileg nem lehet hatni a szerződésszegő tulajdonosokra, ezért a lakók most az önkormányzatnál próbálnak segítséget kérni.