Megduplázódott a versenyszférában a korábbi közfoglalkoztatottak aránya

Napjainkban már 13-15 százalék körül van a versenyszférában, illetve az elsődleges munkaerőpiacon elhelyezkedő közfoglalkoztatottak aránya, míg néhány évvel ezelőtt még csak körülbelül 7 százalékuk talált állást - fejtette ki Cseresnyés Péter, a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) munkaerőpiacért és képzésért felelős államtitkára az M1 aktuális csatornán szerdán.

Az államtitkár hangsúlyozta: a kormányzat azért emelte a közfoglalkoztatottak számát, hogy első lépcsőként beleszokjanak egy munkába, és amikor a munkaerőpiac dolgozókat igényel, át tudjanak lépni az elsődleges munkaerőpiacra, el tudjanak helyezkedni a versenyszférában.

Cseresnyés Péter kiemelte, a folyamatot a kormány a többi között képzésekkel támogatja, illetve járulékkedvezményekkel segíti az elhelyezkedést.

Az államtitkár a Központi Statisztikai Hivatal (KSH) friss, a keresetek alakulását ismertető adataira reagálva elmondta: a közszférában jelentősebb volt a bruttó bérek, illetve a reálbérek növekedése, mint a versenyszférában, mert a közszféra egyes területein jelentős béremelések történtek. Ez folytatódik, valamint újabb területeken kapnak emelést a munkavállalók.

Ugyanakkor a versenyszféra is meg kívánja tartani a dolgozóit, illetve nagy a kereslet a jó szakemberek iránt, ezért a versenyszférában is folyamatosan emelkednek a bérek – tette hozzá.