Jövőre jöhet a szociális életpályamodell

2017-ben indulhat a szociális életpályamodell bevezetése - közölte az Emberi Erőforrások Minisztériuma szociális ügyekért és társadalmi felzárkózásért felelős államtitkára egy szerdai budapesti konferencián.

Czibere Károly a Szociális Igazgatók és Szakemberek Magyarországi Egyesületének (SZIME) XVIII. nemzetközi konferenciáján azt mondta: a tárca teljesítette a kormány feltételeit, és azt gondolják, hogy minden készen áll a szociális életpályamodell indítására.

Hangsúlyozta: a kormány folyamatosan küzd azért, hogy anyagiakban is jobb megbecsülésük legyen a szociális ágazatban dolgozóknak.

A jövő évi béremelésre 9 milliárd terveznek fordítani – jegyezte meg Czibere Károly.

Tarlós: vizsgálják a lehetőségeket

Tarlós István, Budapest főpolgármestere azt közölte, hogy a fővárosi szociális szakemberek megtartása érdekében – elhivatottságuk és szakmai tevékenységük elismeréseként – az önkormányzat jövő évi költségvetésének előkészítésekor megvizsgálják a dolgozók fokozottabb anyagi megbecsülésének lehetőségeit. Megvizsgálják továbbá a lakhatási lehetőséggel nem rendelkező közalkalmazottak kedvezményes szálláslehetőségeinek kialakítását – tette hozzá.

A főpolgármester elmondta, hogy a szociális ellátás egyik legégetőbb problémája az egyre növekvő dolgozói létszámhiány. A szakmai szervezetek beszámolói szerint a szociális ellátás intézményeiben hosszú évek óta rendkívül jelentős az illetmények elmaradása a többi ágazat dolgozóinak illetményeihez képest.

Kocsis József, a SZIME elnöke azt mondta, hogy a pályaelhagyás tekintetében az utolsó utáni pillanatban vagyunk, ezért arra kérik az államtitkárt, hogy tegyen meg mindent a szociális ágazat béreinek felzárkóztatásáért.

Beneda Attila, az Emmi család- és népesedéspolitikáért felelős helyettes államtitkára előadásában beszélt arról, hogy optimista számítás szerint 2060-ban Magyarország népessége 8 millió körül lesz, és a gyermekek aránya csökken majd, az idősek aránya pedig növekszik.

Hangsúlyozta: a kormányzati családpolitika célja, hogy fenntartható demográfiai fordulat legyen. Ennek eszköze az olyan családpolitika, amely stabil, rugalmas, komplex és célzott.

Kapcsolódó tartalom