Levelet küldenek az önkormányzatoknak az iskolák átvételéről

Jövő héten levélben tájékoztatják az önkormányzatokat az intézmények működtetésének átvételi menetrendjéről - mondta az oktatási államtitkár kedden, egy budapesti háttérbeszélgetésen.

Palkovics László közölte: erre a célra 50-55 milliárd forint áll rendelkezésre, de ha ez nem lesz elegendő, kiegészíti a költségvetés.

Úgy látta: azon önkormányzatoknál, ahol az átvétel nem vált politikai üggyé, nem lesz gond, de lesznek olyan helyek, ahol többet kell majd tárgyalni.

A változtatással mostantól egyértelmű lesz, hogy az állam fizet a bérektől a számlákig kezdve mindent, így ha ebben bármilyen fennakadás lesz, akkor egyértelmű, ki a felelős – jelezte.

Palkovics László. MTI Fotó: Czeglédi Zsolt

Az államtitkár kitért a tankerületi tanácsok létrejöttére is, azt mondta, hogy azokban a közösség véleményét is figyelembe véve lehet alakítani az intézmények jövőjét.

Pölöskei Gáborné, a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ (Klik) elnöke ehhez azt tette hozzá, hogy egyedi vagyonkezelési szerződéseket kötnek majd. Jelenleg az iskolák 47 százalékát működteti a Klik, és ezek főleg kisiskolák. Most döntő többségben nagyobb intézmények kerülnek át hozzájuk – mondta, és egyúttal szigorú könyvelési rendet ígért.

A fenntartás változásáról szólva megerősítette: az 58 tankerületi központ önálló költségvetési szervként jön létre. Ezek OM-azonosítóval és keretgazdálkodással rendelkeznek.

Jelezte: szeptembertől elkezdték szimulálni a működésüket, azaz megkapták egy összegben a decemberig szükséges forrásokat, és ezek le vannak bontva intézményekre is.

Az átalakuló intézmény-fenntartási rendszerben minden tankerület vezetőjét kijelölték, és október végéig a székhelyeket is meghatározzák.

Palkovics László szólt arról is, hogy az új nemzeti alaptanterv leghamarabb a 2019-es tanévtől léphet majd életbe.

Januártól átalakulhat a köznevelési kerekasztal is, az erre vonatkozó rendeletmódosítást a kerekasztal jövő heti ülésén terjesztik elő. A Nemzeti Pedagógus Kar helye fix, a szakszervezetek, a civil és a szakmai szervezetek pedig meghatározott számú tagot delegálhatnának, és utóbbiak maguk dönthetnék el, hogy mely szervezet küldhet képviselőt.

Pölöskei Gáborné beszámolt arról is, hogy mintegy kétmilliárd forintot fordítottak a tanévkezdéshez szükséges munkálatokra, például nyílászárók cseréjére, tornaterem-felújításra, a fűtési rendszer karbantartására. 167 millió forintot költöttek viharkárok miatti helyreállításra és 870 millió forintot iskolabútorok beszerzésére – ismertette.