Nógrádi: Tetszik, nem tetszik, elég volt a migránsokból

A sorozatos választási vereségekből a CDU-nál még nem vonták le azt a következtetést, hogy a pártot vezető Angela Merkel kancellárnak félre kellene állnia vagy új politikai stratégiát kellene letennie az asztalra – mondta Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő. Az elemző szerint a néppártok támogatottsága hétről hétre kisebb, és jövőre elveszthetik abszolút többségüket az országos választáson, ahol nem a német gazdasági siker lesz a kulcstéma, hanem a migránskérdés Arra az estre, ha Merkel háttérbe szorulna, és másnak kellene a helyére állnia, a szakértő azt mondta, a mai politikai életben két hónap alatt bárkit fel lehet építeni.

Gyönyörű virágcsokorral gratulált a német szociáldemokrata párt (SPD) elnöke, Gabriel Sigmar pártja berlini tartományi választáson elért eredményhez, miközben az tulajdonképpen vereség volt, akárcsak a másik nagy néppárt, a CDU szereplése – erről beszélt Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő a Kossuth Rádióban.

Sigmar Gabriel, az SPD elnöke, alkancellár, gazdasági miniszter (balra), Michael Müller Berlin szociáldemokrata polgármestere (jobb oldalon), valamint a felesége, Claudia a tartományi választások utáni ünneplésen 2016. szeptember 18-án Fotó: EPA/BERND VON JUTRCZENKA

Feljött a Baloldal, debütált az Alternatíva

A német szociáldemokrata párt (SPD) története leggyengébb fővárosi eredményével, a szavazatok 21,6 százalékával végzett az első helyen a berlini tartományi törvényhozási (képviselőházi) választáson a hétfő hajnalban közzétett előzetes hivatalos végeredmény szerint. Történelmi mélypontra, 17,6 százalékra zuhant az eddigi koalíciós társ, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) választói támogatottsága is, így az Angela Merkel kancellár vezette párt ellenzékbe szorulhat.

A választás nagy nyertese az SPD-től balra álló Baloldal, amely a 2011-es 11,7 százalék után 15,6 százalékos eredményt ért el. A CDU-tól jobbra álló Alternatíva Németország (AfD) 14,2 százalékos eredménnyel debütált Berlinben.

Angela Merkel német kancellár, a Kereszténydemokrata Unió (CDU) elnöke (j) és Frank Henkel, a CDU regionális képviselőjelöltje a párt berlini sajtótájékoztatóján 2016. szeptember 19-én. (MTI/EPA/Sören Stache)

Sorozatban jöttek a vereségek

Az egyetemi tanár a 180 perc című műsorban hangsúlyozta, idén öt tartományi választás volt Németországban, és a CDU mindegyiket elveszítette.

Szeptemberben Berlin mellett Mecklenburg-Elő-Pomerániában is gyengén szerepelt a CDU, tavasszal Baden-Württembergben és Rajnavidék-Pfalzban sem tudta megszerezni az első helyet, és jelentősen gyengült. Szász-Anhaltban 2016 márciusában ugyan első lett a CDU, de a korábbinál rosszabb eredménnyel, koalíciós partnere, az SDP pedig hatalmasat bukott, így a kormányon maradásért szövetkezniük kellett a Zöldekkel.

Országosan is vereséget jósol a nagy néppártoknak

Nógrádi György kiemelte, hogy e közben az AfD népszerűsége a semmiből 14 százalékra jött fel országos szinten, a liberálisok (FDP) pedig 1-ről 6 százalékra javítottak.

Országosan ma még abszolút többsége lenne az idei tartományi választások nagy veszteseinek, a koalícióban kormányzó CDU-nak és SDP-nek, de a támogatottságuk hétről hétre csökken. 2017 őszére tehát, ha a tendencia folytatódik, a két nagy párt együttes eredménye 50 százalék alatti lesz, vagyis új helyzet áll elő. A kulcskérdés innentől, hogy ki tud koalíciót létrehozni. Véget ért az 1949 óta tartó periódus, a két nagy néppártra épülő stabil kormányzás korszaka – mondta.

nogradi

Nógrádi György Forrás: M1

Nógrádi szerint a gazdasági sikereknél fontosabb lesz a migránsügy

Nógrádi György szerint Merkel sokáig zseniálisan politizált, mindenkit félreállított, aki veszélyes lehetett rá, a migránskérdésnél azonban mellényúlt, és ezt nem hajlandó tudomásul venni. A német lakosság érzi, hogy jól működik a gazdaság, a politikai, de nem működik a migránskérdés megoldása. Ez az ügy máshol, így például Norvégiában és Svédországban is meghatározó, mert a lakosságnak elege van a migránsokból, akiket a cégek sem tudnak alkalmazni. Nógrádi szerint a német konszernek nem tudnak analfabétákkal, vagy angolul, németül nem beszélő emberekkel mit kezdeni.

A migránskérdés visszaüt, és nem napi, hanem hosszú távú stratégiai ügyről van szó, mert Németországban már a családok 20 százalékának van valamilyen módon migráns kötődése, illetve bevándorlói háttere. Minél később oldják meg, annál nehezebb lesz ez a kérdés, és tetszik, nem tetszik, nem a német gazdasági siker lesz a kulcstéma, a következő választásokon, hanem a gőzerővel előretörő migránskérdés – véli Nógrádi György.

Gyorsan jöhet új vezető

Hozzátette, a CDU-nál a választási eredményekből egyelőre nem vonták le azt a következtetést, hogy a pártot vezető Angela Merkel kancellárnak félre állnia vagy új politikai stratégiával kell előjönnie. A szakértő arra az estre, ha Merkel háttérbe szorulna, és másnak kellene a helyére állnia, azt mondta, a mai politikai életben két hónap alatt bárkit fel lehet építeni.

Ha a kereszténydemokraták és Merkel sem tud változtatni, akkor óriási vereség elé néznek 2017-ben. Megjegyezte, Németországban mindig azt mondták, hogy a lakosság az 1-től 10-ig terjedő skálán az 5-ösre szavaz, ami eddig a CDU-t jelentette. Ha azonban a párt nem foglal kőkeményen állást a német határok, és így az ország érdekeinek védelme mellett, akkor a kereszténydemokraták és velük együtt a kancellárjuk is bukik – mondta.

Georg Pazderski, az ellenzéki Alternatíva Németországnak (AfD) párt regionális képviselőjelöltje (k), Frauke Petry (b) és Jörg Meuthen, az AfD társelnökei egy berlini sajtótájékoztatójuk előtt 2016. szeptember 19-én. A bevándorlásellenes AfD az előző napi berlini tartományi törvényhozási (képviselőházi) választással a tizedik tartományi törvényhozásba jutott be. A társelnökök bejelentették, hogy céljuk bekerülni a szövetségi parlamentbe, a Bundestagba. (MTI/EPA/Bernd von Jutrczenka)

Egyoldalú tájékoztatással vádolja a német közszolgálati tévét

Nógrádi György arról is beszélt, hogy a berlini választások napjának estéjén a német közszolgálati televízió hónapok óta először kőkeményen bírálta a kormányt, az a média, amely a migránskérdésben eddig csak a pozitív, édes híreket közölte – fogalmazott. Nyilván ők is rájöttek, hogy az emberek tökéletesen látják, mikor nem mondanak igazat, a migránskérdésben pedig a saját tapasztalataik, és nem a televíziók híradásai alapján szavaznak – mondta Nógrádi György.