Nógrádi: Merkellel már nem fog sikerülni

Történelmi vereséget tudhat magának Angela Merkel, német kancellár pártja a berlini tartományi választásokon. A választópolgárok többsége, 66,8 százaléka adta le voksát és fejezte ki elégedetlenségét a migránspolitikát illetően.

Történelmi mélyponton a német koalíció. Eddigi leggyengébb fővárosi eredményével, 21,6 százalékkal nyerte az SPD a berlini tartományi törvényhozási választást. A Kereszténydemokrata Unió (CDU) pedig tovább veszített népszerűségéből.

Nógrádi György biztonságpolitikai szakértő az M1 Ma reggel című műsorában úgy fogalmazott, hogy a CDU történelmi vereséget szenvedett, mind az öt tartományban elvesztette a választást. A szakértő szerint az elvesztett választásokat a fel nem vállalt migránspolitika okozta.

A szociáldemokraták ugyan nyereséget könyvelhetnek el, de közben 6 százalékot esett a támogatottságuk. A lakosság jelentős része elment szavazni és kifejezte elégedetlenségét – tette hozzá Nógrádi György.

Angela Merkel felkérte a németországi konszerneket, hogy alkalmazzanak menekülteket. A 30 legnagyobb vállalat összesen 125 embert tudott foglalkoztatni, mert analfabétákat nem tudnak alkalmazni – magyarázat a szakember. Megjegyezte, hogy ezek ellenére a Berlinbe betelepített menekültek nagy rész ott maradt a fővárosban.

A CDU-nak döntenie kell, hogy Merkellel vagy nélküle folytatják, mert a kancellárral nem tudnak nyerni Nógrádi szerint. Merkel politikája és a német politikai gyakorlat köszönőviszonyban sincs egymással – fűzte hozzá.

Ha folytatódik ez a tendencia a két párt (CDU és SPD) egy év múlva nem lesz képes megnyerni a választásokat és új szövetségest kell majd keresniük.