Lomnici: Nagyon durva két hét áll előttünk

Brüsszel vélhetően azért taktikázik a kvótareferendum ügyében, mert ha a népszavazás érvényes és eredményes lesz, akkor „egyfajta újabb pofont kap”. Ekkor el kell ismernie, hogy hibás volt a betelepítési politikája, ahogy a Brexitnél meg kellett tennie ezt az integráció tekintetében jelentette ki ifj. Lomnici Zoltán alkotmányjogász az M1 Ma reggel című műsorában.

Az uniós alapszerződés 78. cikkelye kimondja: ha harmadik országbeli állampolgárok hirtelen beáramlanak az Európai Unióba, akkor azokat a tagállamokat, amelyeket a beáramlás a leginkább megterhel, meg kell segíteni. Ebből azonban nem következik, hogy kötelező diktátumokkal kell őket sújtani, például betelepítéssel – tette egyértelművé ifj. Lomnici Zoltán.

Az alkotmányjogász szerint az október 2-i kvótareferendumig „nagyon durva két hét áll előttünk”. Ez idő alatt a népszavazás elleni egyik fő érv az lesz, hogy a bevándorlók áttelepítése csak átmeneti. Az Európai Tanács által egy korábban kiadott dokumentumban viszont az ET áthelyezésről és letelepítésről beszélt – hívta fel a figyelmet.

Újabb pofont kaphat Brüsszel 

Brüsszel vélhetően azért taktikázik, mert ha a kvótareferendum érvényes és eredményes lesz, akkor „egyfajta újabb pofont kap”. Ekkor el kell ismernie, hogy hibás volt a betelepítési politikája, ahogy a Brexitnél meg kellett tennie ezt az integráció tekintetében – mutatott rá.

Lomnici Zoltán úgy vélte, fontos lenne, hogy az Európai Bíróság mielőbb határozzon arról, hogy a Miniszterek Tanácsa, pontosabban a belügyminiszterek által megszavazott kvótahatározat jogsértő-e, vagy sem. A kvótahatározat egyébként, amelyet Szlovákia és Magyarország támadott meg Luxembourgban, és hazánk tekintetében körülbelül 1300 bevándorló befogadásáról szól, nem működik, „becsődölt” – állapította meg.

“Repedhet” az EU 

Az alkotmányjogász szerint sokkal szigorúbbá kellene tenni az unóból való kiutasítást. Az európai hatóságok nyilatkozatai alapján a bevándorlókkal együtt körülbelül 1700 „dzsihádturista” érkezett az EU-ba, akik az európai polgárok biztonságára komoly kockázatot jelentő tervvel rendelkezhetnek. Őket mindenképpen ki kellene szűrni, de mivel kontrollálatlan volt a beáramlás, mintha ez lehetetlen lenne – emelte ki.

Emlékeztetett: az unió biztonságát ilyen módon veszélyeztető problémára a V4-ek által adott válaszok nem találtak meghallgatásra a pozsonyi csúcstalálkozón. Ez olyan kenyértöréshez fog vezetni, amely soha nem látott repedést okoz majd az unióban – húzta alá.