Kvótareferendum: már nem lehet levélben szavazásra jelentkezni

Szombat délután 16 órakor lejárt a határidő, a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok eddig az időpontig kérhették felvételüket a névjegyzékbe, hogy az októberi népszavazáson levélben szavazhassanak. Aki a határidőig nem kérte felvételét a névjegyzékbe, nem voksolhat két hét múlva.

Az októberi országos népszavazáson akkor szavazhatnak a magyarországi lakóhellyel nem rendelkező választópolgárok, ha szeptember 17-én 16 óráig felvetették magukat a levélben szavazók névjegyzékébe. Annak, aki a 2014-es országgyűlési választások előtt vagy azóta regisztrált, nem kellett újra kérnie a regisztrációt.

Kovács Ferenc polgármestere (Fidesz-KDNP) a kvótareferendumról tartott Országjárás – a népszavazás tétje című fórumon Nyíregyházán, a Váci Mihály Kulturális Központban 2016. szeptember 12-én. MTI Fotó: Balázs Attila

Az, aki szombaton 16 óráig nem kérte névjegyzékbe vételét, nem voksolhat október 2-án, regisztrációja csak a kvótareferendum utáni országgyűlési választásra vagy országos népszavazásra lesz érvényes. A www.valasztas.hu oldal szombat reggeli adatai szerint 269 429 külhoni választópolgár szerepel a névjegyzékben, ez a szám várhatóan még növekedni fog a szombaton regisztráltak számával.

A tájékoztató nem azt tartja nyilván, hogy mely országokból érkezett a kérelem, hanem azt, hogy a kérelmező melyik országba kéri az értesítést a névjegyzékbe vételéről. E szerint a legtöbben azt kérték, hogy Romániába ( 117 420) és Szerbiába (30 661) küldje az NVI a regisztrációs értesítést. Németországba 2264-en, az Amerikai Egyesült Államokba 970-en, magyarországi értesítési címre 1749-en kérték az NVI határozatát regisztrációjukról. A kettős állampolgárságot tiltó országokba 12 923-an kérték az értesítést, e-mailben pedig 97 993-en.

A levélben szavazó a regisztrációkor választhatott postai kézbesítést, de kérhette a levélcsomagot külképviseletre vagy magyarországi településre is. Az NVI augusztus 29-én kezdte postázni a szavazási levélcsomagokat azoknak, akik ezt levélben kérték. A külképviseleten hétfőtől vehető át a szavazási levélcsomag, az átvételkor a választópolgárnak fényképes igazolvánnyal igazolnia kell személyazonosságát.