Befektetési sávba emelte a magyar államadós-besorolást a Standard & Poor's

Visszaemelte a befektetési ajánlású kategóriába a magyar államadós-besorolást pénteken a Standard & Poor's, elsősorban a magyar gazdaság markánsan javuló költségvetési, külső fizetési és növekedési mutatóival indokolva a lépést.

Stabil kilátások 

A nemzetközi hitelminősítő péntek este Londonban bejelentette, hogy Magyarország hosszú és rövid futamidejű, devizában és forintban fennálló államadósságának osztályzatát az eddigi “BB plusz/B” szintről “BBB mínusz/A-3″-ra emelte.

A “BBB mínusz” devizaadós-besorolás a befektetésre ajánlott kategória alapszintje.

Az új osztályzatok kilátása az eddigiekhez hasonlóan stabil. A Standard & Poor’s – a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban valamelyest szokatlan módon – immár másodszor emelte a magyar adósosztályzatot úgy, hogy előtte nem javította pozitívra a besorolási kilátást. Legutóbb tavaly járt el így, amikor  ”BB plusz/B”-re – most tovább javított – módosította a magyar szuverén besorolást.

Magyarország befektetésre ajánlott

Az S&P pénteki osztályzatjavítása azt jelenti, hogy az intézményi befektetők szempontjából Magyarország ismét befektetésre ajánlott szuverén adós.

A nemzetközi gyakorlat alapján ugyanis a befektetési társaságok általában két hitelminősítő osztályzatát veszik figyelembe annak meghatározásához, hogy egy adott szuverén vagy kereskedelmi adós besorolását befektetésre ajánlottnak tekintik-e, vagy sem, és egy másik nagy nemzetközi hitelminősítő, a Fitch Ratings már májusban – a három nagy nemzetközi hitelminősítő közül elsőként – átsorolta a befektetési ajánlású sávba a magyar államadósságot.

A Fitch május 20-án a devizában kibocsátott hosszú lejáratú szuverén magyar adósságállomány osztályzatát az addigi “BB plusz”-ról egy fokozattal szintén “BBB mínusz”-ra javította.

Ez azt jelenti, hogy most már csak a Moody’s Investors Service tartja nem befektetési ajánlású kategóriában a magyar államadós-besorolást “Ba1″ – a másik két hitelminősítő módszertanában “BB plusz”-nak megfelelő – osztályzattal.

A Moody’s azonban tavaly novemberben felminősítés lehetőségére utaló pozitívra javította a magyar osztályzat kilátását, és november 4-én vizsgálja legközelebb a magyar szuverén besorolást.

A londoni elemzői közösség nem zárja ki, hogy a Moody’s akkor szintén visszaemeli a magyar besorolást a befektetési ajánlású sávba, az egyes osztályzati kilátások kifutási ideje ugyanis a nemzetközi hitelminősítői gyakorlatban átlagosan 12-18 hónap.

Váratlanul érte a döntés a City elemzőit

Az S&P pénteki döntése váratlanul érte a City elemzőit, szinte konszenzusos várakozás volt ugyanis az, hogy a Standard & Poor’s az idén nem módosítja a magyar államadós-besorolást, és az is, hogy a Fitch Ratings után előbb a Moody’s emeli vissza a befektetési ajánlású kategóriába a magyar szuverén osztályzatot.

A pénteken bejelentett osztályzatjavítás indoklásában azonban a Standard & Poor’s kiemelte azt a véleményét, hogy a globális pénzügyi válság óta markánsan javultak a magyar gazdaság egyensúlyi és növekedési mutatói.
A hitelminősítő hangsúlyozta, hogy a magyar folyómérleg-egyenleg 2009 óta nem zárt deficitesen, és Magyarország 2015-ben a hazai össztermék (GDP) 8 százalékának megfelelő mértékű külső nettó hitelezői pozícióban volt.

A Standard & Poor’s a felminősítés indokai között említette azt is, hogy várakozásai szerint a magas adótartalmú szektorokban érvényesülő belső kereslet mind nagyobb mértékben járul hozzá a gazdasági növekedéshez, és ennek kedvező hatásai lesznek az államháztartásra is.

2,5 %-os növekedés

A cég közölte, hogy éves átlagban 2,5 százalékos növekedést vár a magyar gazdaságban a 2016-2019 közötti időszakban az eddigi prognózisában szereplő 2,0 százalék helyett.

Az S&P pénteki előrejelzése szerint a GDP-arányos államháztartási hiány az idén 1,8 százalékra csökken a tavalyi 2 százalékról.

A hitelminősítő várakozása szerint a deficit jövőre ugyan 2,5 százalékra emelkedik, de a GDP-arányos államadósság-ráta így is lefelé tartó pályán marad középtávon. A Standard & Poor’s jelenlegi előrejelzése az, hogy a nettó államadósság-ráta 2019-re a hazai össztermék 68 százalékára csökken a tavaly mért 72 százalékról.

Az S&P londoni elemzői kiemelik, hogy a munkanélküliségi ráta júniusra 5 százalékig csökkent a 2010-ben mért 11,2 százalékos legutóbbi csúcsról. Jóllehet ebben volt valamelyes része a közmunka-programnak, azonban a magánszektorban is gyorsult a munkahelyteremtés üteme – hangsúlyozza elemzésében a Standard & Poor’s.

A cég kiemeli a felminősítés indoklásában azt is, hogy a háztartások devizaalapú adósságainak tavalyi átváltása után a háztartási szektor immár kevésbé sérülékeny a devizaárfolyam-ingadozásoktól, és ez az S&P szerint fokozatosan felszabadítja majd a háztartások elővigyázatossági megtakarításait.

A hitelminősítő szerint az erősödő hazai kereslet és a növekvő bérkiáramlás 2019-ig valószínűleg a Magyar Nemzeti Bank (MNB) 3 százalékos célszintjének közelébe hajtja fel a teljes kosárra számolt inflációt, és ugyanez a tényező várhatóan 2,8 százalékra szűkíti a GDP-arányos folyómérleg-többletet a tavalyi 4,4 százalékról ebben az időtávlatban.

A Standard & Poor’s várakozása szerint azonban Magyarország külső pénzügyi profilja ebben az esetben is robusztus marad.

Hazai elemzők: nagy előrelépés a Standard & Poor’s döntés

Meglepetésnek és nagy előrelépésnek nevezték az MTI-nek makrogazdasági elemzők a felminősítést.

Trippon Mariann, a CIB Bank vezető elemzője az MTI-nek elmondta: nagy meglepetést okozott a hír, mert senki nem számított a felminősítésre. A legtöbb amit vártak, hogy a semleges kilátást pozitívra változtatják – tette hozzá.

Hozzátette: a döntés mögött az áll, hogy az ország sérülékenysége számottevően csökkent, jelentős a fizetési mérleg többlete, csökkent a külső adósságállomány, a bankrendszer stabilabbá vált a devizahitel-konverziót követően, és stabil a növekedés, valamint az államadósság is csökken.

Megjegyezte, hogy ezek a tényezők korábban is adottak voltak, a hitelminősítő eddig az úgynevezett puha tényezőkre – az üzleti környezetre vagy a gazdaságpolitika kiszámíthatóságára, intézményi stabilitásra – hivatkozva nem változtatott az államadós-besoroláson.

A Moody’s-nál már most pozitívak a kilátások, így Trippon Mariann szerint jó esély van a novemberi felminősítésre.

Virovácz Péter, az ING Bank vezető elemzője szerint is meglepetést okozott a hitelminősítő döntése, aminek semmilyen piaci vagy elemzői várakozásban nem volt előjele. Jellemzően a hitelminősítők először a kilátásokat szokták változtatni, majd ezután lépik meg a felminősítést. Ez az S&P-nél most elmaradt, tehát azonnal megtörtént a felminősítés – mondta. Virovácz Péter hozzátette: ennek már nagyon ideje volt. Az ország külső sérülékenysége jelentősen csökkent, az államadósság csökkenő pályán van, de mindez nem számít újdonságnak.

Az elemző szerint azért is jelentős fordulat a felminősítés, mert nyáron az S&P képviselői még aggódtak a monetáris politika bizonytalansága vagy a gazdaságpolitika átláthatatlansága miatt, miközben az elmúlt három hónapban mindezekben nem történt változás. A gyenge első negyedéves gazdasági teljesítményt követően a magyar gazdaság a második negyedévben meggyőzőbben teljesített. Ez fontos szempont lehetett, ahogy a 15 éves rekord alacsony szinteket döntögető deficit is – mondta.

A Moody’s novemberi felminősítése gyakorlatilag “zsebben van” – vélekedett.

A heves piaci reakciók is jól mutatják a felminősítés hatását, a forint két forinttal erősödött az euróval szemben, ami a hétfői kereskedésben is fennmaradhat.

Kitért arra: azzal, hogy a Fitch után a háromból immár a második nagy hitelminősítő is befektetésre ajánlott kategóriába javította a magyar államadós-besorolást, a konzervatív befektetői alapok is vásárolhatnak magyar piaci papírokat, sőt ez kötelező számukra.

A Magyar Nemzeti Bank üdvözölte az S&P döntését

A Magyar Nemzeti Bank (MNB) üdvözli, hogy a Standard & Poor’s hitelminősítő magyar államadós-osztályzatot érintő pénteki felminősítésével ismét befektetési ajánlású kategóriában kezeli a magyar besorolást.

A döntés bejelentését követően az MTI-hez eljuttatott közleményben utaltak arra, hogy a Fitch Ratings hitelminősítő már májusban meghozta felminősítő döntését.

Emlékeztettek, hogy a magyar jegybank már a Fitch döntése előtt is többször jelezte: az elmúlt évek fiskális, majd monetáris politikai fordulatának következtében olyan markáns javulás következett be a hazai gazdasági mutatók és a kockázati megítélés vonatkozásában, hogy szakmailag indokolttá és esedékessé vált a felminősítés.
Mandátumával összhangban a jegybank továbbra is minden lehetséges eszközével hozzájárul a hazai gazdaság stabilitásának biztosításához, és az elért eredmények alapján bízik abban, hogy az elmúlt időszak felminősítéseit újabb pozitív értékelések követhetik – hangsúlyozta az MNB.

A közleményben kifejtik: a piaci árazások értelmében Magyarországot már régóta befektetési ajánlású országként kezelik a befektetők, ezért is üdvözlendő, hogy a hitelminősítő szervezetek is egyre szélesebb körben ismerik el a magyar gazdaság fundamentumainak fenntartható javulását.

A jegybank rámutat: a felminősítés elismerése mindazon gazdaságpolitikai eredményeknek, amelyeket a magyar gazdaság az elmúlt években ért el, úgy mint a külső sérülékenység érdemi csökkenése, amelyhez a jegybanki programok is hozzájárultak. Ezek közül kiemelésre érdemes a kamatcsökkentési ciklus, a Növekedési Hitelprogram és egyéb hitelezést ösztönző programok, az önfinanszírozási program, valamint a lakossági devizahitelek forintra váltása.

A gazdaságpolitikai fordulat keretében értékelendő egyebek között, hogy az államháztartási hiány stabilan a 3 százalékos küszöbérték alatt, a GDP-arányos államadósság pedig csökkenő pályán van, miközben a strukturális reformoknak köszönhetően megteremtődtek a fenntartható növekedés alapjai – emelte ki közleményében az MNB.