Repülőterek biztonságához járulnak hozzá az uniós kutatás magyar résztvevői

A biztonsági rendszerekben alkalmazott okostechnológiák külső támadások elleni védelmét modellezi egy uniós program magyar kutatócsoportja - közölte a részt vevő két magyar szervezet egyikeként a Bay Zoltán Alkalmazott Kutatási Közhasznú Nonprofit Kft. az MTI-vel.

Az okostechnológiák mára stratégiailag kiemelt középületekben, közlekedési infrastruktúrákban és telekommunikációs hálózatokban is jelen vannak, mivel azonban ezeket hétköznapi használatra fejlesztik ki, szélsőséges esetekben – természeti csapások, kibertámadások – működésképtelenné válhatnak. Ennek megakadályozására mesterséges immunrendszert kell kiépíteni az egymáshoz kapcsolódó okostechnológiák számára, amelynek birtokában a rendszer képes lesz akár önmagát vezérelve is elhárítani, blokkolni a veszélyt – áll a kutatóközpont ismertetőjében.

A magyar kutatócsoport elsősorban a repülőtéri biztonsági megoldásokhoz kapcsolódó okostechnológiák mesterséges immunrendszerének modellezéséért felel.

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/ Máthé Zoltán)

Képünk illusztráció (Fotó: MTI/ Máthé Zoltán)

A program másik magyar résztvevője, a Rendőrség Tudományos Tanácsa azt emelte ki, hogy a kutatás során értékelik, modellezik a légiközlekedési infrastruktúrák együttes ellenálló képességét, majd kialakítják a legjobb gyakorlatot. Ennek érdekében 2017-ben nagyszabású evakuációs gyakorlatra is sor kerül a Budapest Liszt Ferenc Nemzetközi Repülőtér használaton kívüli terminálján.

Az Európai Unió által finanszírozott, ötmillió euró (1,55 milliárd forint) keretösszegű kutatási programban – amelyből a magyar partnerek 230 ezer eurót kapnak – 19 nemzetközi szervezet vesz részt.