Hárman már szavaztak a kvótareferendumon

Megkapta a kvótareferendum első három levélszavazatát a Nemzeti Választási Iroda. A szervezet 224 ezer levélcsomagot küldött ki a magyarországi lakcímmel nem rendelkező szavazópolgároknak.

Megérkeztek az októberi népszavazásra az első levélszavazatok a Nemzeti Választási Irodába (NVI) – közölte a szervezet. Az első három levélszavazatot szerdán kapta meg az iroda.

266 ezer levélcsomag

A magyarországi lakcímmel nem rendelkezők levélben szavazhatnak az október 2-ai népszavazáson, az NVI augusztus utolsó hetében postázta ki a szavazólapot és a választópolgár azonosításához szükséges nyilatkozatot tartalmazó levélcsomagokat a levélben szavazóknak. Összesen 266 ezer levélcsomag készült el, a választási iroda 224 ezer levélcsomagot küldött ki postán.

Még nem lehet felbontani

Az NVI mostantól reggelente internetes tájékoztató oldalán, a www.valasztas.hu oldalon közli, hány levélszavazat érkezett vissza az októberi népszavazásra.

Ezeket elzárva tárolják szeptember 26-áig, az NVI ugyanis csak akkor kezdheti meg a levélszavazatok külső borítékának felbontását és (a szavazatot tartalmazó boríték felbontása nélkül) a választópolgár azonosítását, azaz a nyilatkozatban lévő adatok összevetését a nyilvántartásban lévőkkel.

A szavazatot tartalmazó borítékot azonban csak a voksolás befejezése után bonthatják fel az NVI-ben, és akkor kezdődhet a voksok összeszámlálása is.

A kérdés

Az Országgyűlés május 10-én rendelte el a kormány által kezdeményezett népszavazást, amelyet Áder János köztársasági elnök október 2-ára írt ki. A kérdés úgy szól: “Akarja-e, hogy az Európai Unió az Országgyűlés hozzájárulása nélkül is előírhassa nem magyar állampolgárok Magyarországra történő kötelező betelepítését?”