Sztrájkoltak a közszolgák

A Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete szerint százhatvannyolc önkormányzat 5900 dolgozója vett részt az érdekképviselet által szerdára meghirdetett országos sztrájkban.

Az érdekképviselet bruttó 30 százalékos illetménynövelést követel az önkormányzati köztisztviselők számára októbertől.

Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének (MKKSZ) főtitkára beszél az MKKSZ egész napos országos sztrájkján a Kispesti Polgármesteri Hivatalban 2016. szeptember 14-én. MTI Fotó: Balogh Zoltán

“A helyi önkormányzatok csak akkor fognak tudni feladatot ellátni, ha motivált köztisztviselőkkel, személyi állománnyal rendelkeznek. Ezért fogalmazom meg a kormányzat felelősségét abban, hogy ne térjen ki annak a mindegy 22 milliárd forintnak a biztosításától, amely egy évre szól, és amelyet mi finanszírozásra követelünk” – fogalmazott Boros Péterné, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezetének elnöke.

Béremelést követelnek az ellenzéki pártok

A sztrájkra reagálva az MSZP azt közölte: szolidáris a sztrájkoló közalkalmazottakkal. A szocialisták 50 százalékos béremelést követelnek a közszférában, és 100 ezer forintra emelnék a nettó minimálbért.

Az LMP szintén szolidaritását fejezte ki a sztrájkoló önkormányzati dolgozókkal és azonnali, legalább 30 százalékos béremelést követel.

A Jobbik a közszolgálatban dolgozók 20 százalékos béremelését sürgeti. Hegedűs Lórántné, az ellenzéki párt országgyűlési képviselője azt mondta: az előző kormányok betartották a 2008-as IMF-megállapodás azon pontját, amely alapján befagyasztották a közszolgák bérét. A politikus szerint a 20 százalékos béremelés évente 5 milliárd forintjába kerülne a költségvetésnek.

Kapcsolódó tartalom