Jobbik: emelni kell a közszolgák bérét

A jobbikos Hegedűs Lorántné a közszolgálatban dolgozók 20 százalékos béremelését sürgette szerdai sajtótájékoztatóján.

A politikus szerint a szociálliberális kormányok és a Fidesz-kormányok is “betűre betartották” a 2008-as IMF-megállapodás azon pontját, amely alapján befagyasztották a közszolgák bérét.

Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Hegedűs Lorántné, a Jobbik országgyűlési képviselője. MTI Fotó: Balogh Zoltán

Emiatt – folytatta – 8 év alatt 30 százalékkal csökkent a közszolgálatban dolgozók reálkeresete átlagban, így egy középfokú végzettségű köztisztviselőnek 33 évig kell dolgoznia, hogy többet kereshessen, mint a garantált bérminimum.

Ugyanakkor úgy vélte: egy 20 százalékos béremelés egy év tekintetében 5 milliárd forintból megoldható lenne, például a szombathelyi stadionra fordított forrásokból, az “Andy Vajnának adott” adókedvezményekből, vagy a Városliget projektre elköltött milliárdokból is fedezni lehetne ezt az összeget.

Hegedűs Lorántné cinikusnak tartotta, hogy a kormány a polgármestereknek üzenget, hogy oldják meg ők a béremelést. A kormánynak az állam leépítése és a közszolgálatban dolgozók kiéheztetése helyett a korrupciót kellene csökkentenie – jelentette ki.

Csaknem hatezren vesznek részt az egész napos sztrájkban

Százhatvannyolc önkormányzat 5900 dolgozója vesz részt a polgármesteri hivatali dolgozók bérének emeléséért tartott, a Magyar Köztisztviselők, Közalkalmazottak és Közszolgálati Dolgozók Szakszervezete által szervezett szerdai országos sztrájkban – mondta az érdekképviselet elnöke a kispesti polgármesteri hivatalban tartott sajtótájékoztatóján.

Boros Péterné azt mondta, ez azt jelenti, hogy a 37 ezer önkormányzati köztisztviselő 16 százaléka nem dolgozik szerdán.

Hozzátette: a szakszervezet bruttó 30 százalékos illetménynövelést követel az önkormányzati köztisztviselők számára októbertől, mert a mintegy 37 ezer önkormányzati köztisztviselőből több mint 24 ezer nyolc éve egyáltalán nem kapott béremelést.