Segít a leszokásban az elektromos cigaretta

Brit kutatók szerint az elektromos cigaretta egyre szélesebb körű elterjedése ugyan nem sarkall több embert a dohányzás abbahagyására, de azoknak, akik meg akarnak szabadulni rossz szokásuktól, segít céljuk elérésében.

A The British Medical Journal orvosi folyóiratban közölt kutatás azt vizsgálta, hogy 2006 és 2015 között hány embernek sikerült letennie a cigarettát és hányan kértek segítséget a leszokáshoz Angliában. A vizsgált időszakban több mint nyolcmillió ember tűzött ki határidőt a leszokásra – írta a BBC News.

A tanulmány készítői szerint az e-cigaretta használata tavaly nagyjából 18 ezerrel növelte a sikeresen leszokottak számát. A londoni University College és a Cancer Research UK rákkutató intézet szakemberei ugyanakkor rámutattak, hogy megfigyeléses vizsgálatról lévén szó, nem tudják bizonyítani a közvetlen összefüggést ok és okozat között.

Az egészségügyi szakemberek szerint továbbra is a receptre kapható gyógyszerek és az ingyenes segítő szolgálatok a leghatékonyabb módszerek a leszokásra.

E-cigaretta (Fotó: AFP)

E-cigaretta (Fotó: AFP)

2007-es forgalomba kerülése óta azonban az elektromos cigaretták eladásai folyamatosan növekednek Nagy-Britanniában, ahol ma már csaknem hárommillióan használják.

Az elmúlt években a leszokni vágyó britek e-cigarettára cserélték a nikotinos tapaszt és rágógumit, továbbá a nikotin helyettesítésére szolgáló gyógyszeres kezelések igénybe vétele is visszaesett.

A kutatócsoportot vezető Robert West, az UCL munkatársa szerint az elektromos cigaretták egyre nagyobb elterjedése miatt ugyan nem próbálkoznak meg többen a leszokással, de az eszköz egyre szélesebb körű alkalmazása összefüggésben van a sikeres leszokások számának növekedésével.

Az eredmények azt sugallják, hogy az elektromos cigaretták használata hozzájárul a dohányzási ráták visszaeséséhez: 2014-ről 2015-re 1 százalékkal csökkentek a dohányzási mutatók Angliában.

Az angol közegészségügyi szolgálat (Public Health England) szerint az e-cigaretta 95 százalékkal kevésbé ártalmas, mint a normális cigaretta, és ha dohányzásról leszoktató programmal együtt alkalmazzák, akkor a dohányosok többségének segít a teljes leszokásban.