Varga: a közterhek mérséklésének következő területe a járulékcsökkentés lehet

Megegyezik a kormány és gazdasági partnerei nézete arról, hogy a közterhek csökkentése keretében legközelebb a járulékokat mérsékeljék; az őszi adótörvény-csomagban lesznek munkaerőpiacot, foglalkoztatást kedvezően érintő javaslatok - mondta a nemzetgazdasági miniszter a gazdasági kabinet ülését követő sajtótájékoztatón kedden Budapesten.

Varga Mihály hozzátette, ezek a javaslatok január elsejétől megteremtik a lehetőségét, hogy sokkal gyorsabban tudjanak elhelyezkedni a munkavállalók a foglalkoztatási problémákkal küzdő vállalatoknál. Elmondta, egyeztetni kívánnak a partnerekkel arról, hogy a járulékcsökkentés milyen formáját tartanák szükségesnek.

A járulékokat úgy lehet változtatni, hogy továbbra is garantálják az egészségügyi ellátásokat és a nyugdíjkifizetéseket – jegyezte meg.
Beszámolt arról is, hogy a kabinet keddi döntése szerint tőkeemeléssel lehetővé válik, hogy az állami tulajdonú Volánbusz Zrt. megkezdje az autóbusz-vásárlást. Ezzel újabb lehetőséget kap a hazai buszgyártás, és csökken a buszállomány életkora – mondta a miniszter.

Kitért arra is, hogy a kormány a következő öt évben évente 16 milliárd forintot, összesen 80 milliárd forintot fordít Pest megyei beruházásokra. Kedden a kabinet ennek a feltételeiről is döntött, a gyorsabb ütemű tervezés, beruházás-előkészítés lehetőségét szeretnék megteremteni. Az irányító hatóság a gazdasági tárca, a kifizető hely a Magyar Államkincstár lesz – ismertette.

Varga Mihály beszámolt arról, hogy a kabinet ülésén tárgyaltak a csok adminisztrációs akadályainak csökkentéséről is, és “jó esély van arra”, hogy ha a kormányülés is jóváhagyja, akkor további kedvezményeket, támogatásokat tudnak biztosítani a családi otthonteremtési kedvezmény (csok) minél gyorsabb igénybevételéhez. Hozzátette: adózási szempontból is vizsgálják az adható támogatások körét, további egyeztetések után az őszi adócsomagba építhetik be ezeket a módosításokat.

(MTI/Európai Tanács)

Tartható a 2,5 százalékos gazdasági növekedés az idén

A nemzetgazdasági miniszter szerint tartható a 2,5 százalék körüli gazdasági növekedés az idei évre, az első két negyedév adatai azt mutatják, tartós növekedési lendületben van a magyar gazdaság. Varga Mihály elmondta, Magyarország a második legmagasabb növekedést érte el az Európai Unió 28 tagállama között a második negyedévben.
A nemzetgazdasági miniszter szerint az államháztartás is “rég nem látott” kedvező helyzetben van. A kabinet megállapította a gazdasági folyamatok áttekintésekor, hogy akár 2 százalék alatt is lehet a hiány az idén – mondta.

Hozzátette: a kisebb hiánnyal párhuzamosan az adósságszint is csökken, és jó esély van arra, hogy ez a tendencia az elmúlt öt év után az idén is folytatódik: az államadósság a kormány várakozása szerint a bruttó hazai termék (GDP) 75 százaléka alá fog csökkenni az idén – mondta a miniszter.

A foglalkoztatásban az a “kicsit szokatlan” helyzet kezd kialakulni a nemzetgazdasági miniszter szerint, hogy míg 5 százalék körül van a munkanélküliség, egyre több a betöltetlen állás, főleg a magasabb kvalifikációt igénylő munkakörökben, mint a mérnök, informatikus, valamint az alacsonyabb képzettséget igénylő területeken. Mintegy 50 ezer üres piaci, és 45-50 ezer üres közfoglalkoztatotti álláshely van – ismertette. Az eddigi, a munkaerő mobilitását segítő kormányzati intézkedéseken túl, szükség van az átképzési programok felgyorsítására, piacképes tudás átadására a munkanélküliek számára is – jelentette ki Varga Mihály.

A miniszterelnök döntése nyomán a kormányzat munkája az idei év augusztusától két kormánykabinetbe, egy gazdaságiba és egy stratégiaiba tagozódik, amelyek politikai döntéshozó és -előkészítő szervek. A Miniszterelnökség vezetője a stratégiai kabinetet, a nemzetgazdasági miniszter a gazdasági kabinetet irányítja.