Molnár: hangulatkeltés a menekültek baloldali városokba telepítése

Az MSZP elnöke hangulatkeltésnek nevezte keddi szombathelyi sajtótájékoztatóján, hogy baloldali vezetésű városokba migránsokat telepítenének.

Nincs semmiféle jogi, vagy bármilyen más lehetősége annak, hogy baloldali városok Magyarországra menekülteket telepítsenek, nincs ilyen szándék, aki tehát ezt egyoldalúan felveti, nem tesz mást, mint hangulatot kelt, félelmet próbál ébreszteni egy olyan ügy kapcsán, ami valójában nem is létezik – mondta Molnár Gyula. Szeged és Salgótarján polgármesterére utalva hozzátette: “nincs tehát Magyarországra Botka-vízum, nincs Fekete Zsolt menedékkérő kvóta”.

Az ellenzéki pártelnök felszólította Orbán Viktor miniszterelnököt, hogy “fejezze be a kampánynak ezt a formáját” és kérjen bocsánatot a baloldali városok vezetőitől. Hozzátette: ha a bocsánatkérés elmarad, azt kérik a jobboldali értelmiségtől, a mérsékelt jobboldali emberektől, vegyék észre, hogy ma már kínos az a jobboldalinak titulált politika, amit Magyarország kormánya és Orbán Viktor folytat.

A miniszterelnök hétfőn a parlamentben arról beszélt, hogy Brüsszelben “cselre készülnek”, mert ha nem boldogulnának a nemzetállamokkal, akkor majd boldogulnak a baloldali városokkal, hogy majd azok befogadják a migránsokat.

A szocialisták elnöke sajtótájékoztatóját Nemény Andrással, a Vas megyei szervezet elnökével, a párt országos alelnökével közösen Szombathely főterén tartotta, a tájékoztató díszletét egy mobil plakátkiállítás adta.

MTI Fotó: Illyés Tibor

Molnár Gyula elmondta: az MSZP nem tudja felvenni a versenyt az októberi referendum előtt a kormány és a kormánypártok “közpénzből finanszírozott” kampányával, nem próbálnak meg “ballisztikus rakétákra nyilakkal lőni”.

Leszögezte: az MSZP álláspontja a népszavazással kapcsolatban, hogy az októberi referendumnak nincs semmiféle jogi következménye.

Hozzátette: felszólítják a kormányt és a kormánypártokat, nyilatkozzanak arról, hogy a népszavazást követően milyen törvényjavaslatot készülnek benyújtani.

Molnár Gyula kitért arra is: “azt a szavazatot nem lehet meghamisítani, ami nincs leadva”, ezért arra kérik az embereket, hogy maradjanak otthon.

Nemény András úgy fogalmazott: az október 2-i népszavazást helyesebb lenne “kormányszavazásnak” hívni, hiszen azt nem előzte meg aláírásgyűjtés, a kormány a kiírója. A kormány az, amely előkészít, tájékoztat és valójában a kormány az, amely sok-sok közpénzből kampányol és szinte bármit megtehet – mondta.

Molnár Gyula az MTI tudósítójának azzal kapcsolatos kérdésére, hogy az MSZP szombathelyi szervezete egy héttel ezelőtt egy sajtótájékoztatón érvénytelen szavazatok leadására szólított fel, úgy fogalmazott: a helyi szervezet egyfajta lehetőséget kínált fel azok számára, akik attól tarthatnak, hogy hátrányos következménye lesz, ha nem mennek el szavazni. Hozzátette: az MSZP országosan az otthonmaradás mellett kampányol.