Mit tegyen, ha összefut egy medvével?

Visszatérő nagyragadozók. A farkasok évek óta jelen vannak Magyarország északi erdeiben, kameracsapdás felvételek bizonyítják, hogy szaporulat is van. De mi a helyzet medvékkel? Hol kell számítani a felbukkanásukra, okozhat-e meglepetést a nagyragadozó? Mi a teendő, ha valahol felfigyelünk egy medvére?

Az elmúlt 100 évben nem éltek nálunk medvék, így kialakult egy vákuum a magyar természeti környezetben. Közel 1 millió olyan nagyvad él Magyarországon, amely kiváló zsákmánya a medvéknek. A fiatal állatok keresik is az új élőhelyeket, hisz Szlovákiában szűkül az életterük.

Fekete medve (Fotó: AFP)

Fekete medve (Fotó: AFP)

A folyamatot segíti az is, hogy megsérültek a haszonnövények védelmére felhúzott vadkerítések, ezeken keresztül pedig kialakultak a folyosók. Észak-Magyarországon olykor megjelenik egy-egy állat Szlovákiában. Azt nem tudni, pontosan mennyi, mert két-három nap alatt akár 150-200 kilométert is megtehetnek a ragadozók.

A jövőben lehet arra számítani, hogy áttelepül majd hozzánk néhány medvecsalád, nem leszünk azonban farkas- és medvenagyhatalom. Azt a pár ragadozót viszont el kell viselnünk – mondta Szilágyi István, a nagyragadozók szakértője, a Medveotthon állatkoordinátora és a Fehérkereszt Állatvédő Liga elnöke a Kossuth Rádió Közelről című műsorában.

Nem vagyunk az étlapon

Fontos tudni, hogy a medve – és a farkas – „sosem választja az embert az étlapról”, idegenkedik az embertől, nem akar vele konfliktushelyzetben kerülni. Ehhez azonban az erdőjáróknak be kell tartaniuk bizonyos szabályokat – hangsúlyozta.

Nem szabad semmiféle olyan hulladékot otthagyni az erdőben, amely tápláléknak számít, mert az beetetésnek minősül egy vadállat számára. Alapszabály az is, hogy sátorozás esetén ne tegyünk húst a sátorba – sorolta.

Ne feküdjünk a medve elé

Vészhelyzet esetén, egy medvével való találkozáskor a hiedelmekkel ellentétben nem szabad lefeküdni a földre a medve elé, mert dögöt is fogyaszt, és könnyen annak nézheti az embert. Ne kuporodjunk össze és ne kezdjünk el nagymedvét sem játszani, hogy magasabbnak látszódjunk. Helyette hívjuk fel magunkra a figyelmet és adjunk ki hangokat – húzta alá Szilágyi István.