Másfél millió török diák maradhat tanár nélkül

A puccskísérlet után csaknem 40 ezer pedagógust rúgtak ki, vagy függesztettek fel Törökországban, de a helyükre egyelőre nem ültek be mások. Törökországban a tanév szeptember 19-én kezdődik.

Tanár nélkül maradhat másfél millió török diák az őszi félévben, írta szombaton a Posta című török napilap. Törökországban csaknem 40 ezer pedagógust függesztettek fel munkájából a közelmúltban a köz-, illetve a magánoktatásban annak gyanújával, hogy valamilyen szinten terrorszervezeteket támogatnak.

Közülük 28 ezret azzal az Egyesült Államokban élő Fethullah Gülen török hitszónokkal és hálózatával hoztak kapcsolatba, akit Ankara a július 15-i puccskísérlet kiterveléséért tesz felelőssé, 11,5 ezer személyt pedig azzal gyanúsítanak, hogy a kurdok autonómiájáért 1984 óta fegyveres felkelést folytató Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK) állnak kapcsolatban, számolt be Szerémy Tamás, az M1 aktuális csatorna törökországi tudósítója.

A felfüggesztett tanárok túlnyomó többsége a főként kurdok lakta délkelet-törökországi régióban dolgozik, és tagja az Egitim-Sen nevű pedagógus-szakszervezetnek.

Törökországban 15,5 millió diák készül az új tanévre. Az érdekképviselet elnöke, Kamuran Karaca szerint az ügy 1,5 millió diákot érint, akiknek a tanórái értelmetlenül telnek majd el. A fiatalok bent lesznek a teremben, végigülik a napot, csak épp tanár nem lesz.

A szakember arra számít, hogy a tanév első felében sok gonddal kell szembenézniük. Kifejtette: vannak iskolák, ahol csak két-három pedagógus maradt, s az ilyen intézményekben az oktatás nem valósítható meg. Iskolák ezrei esetében még annak a veszélye is fennáll, hogy ki sem tudnak nyitni, emelte ki.

Az oktatási minisztérium október folyamán 15 ezer pedagógust tervez szerződtetni, azonban ők legkorábban november végén állhatnak munkába. A középfokú felvételi vizsgák tekintetében az egyik legsikeresebb tartománynak számító kelet-törökországi Tunceliben 930 tanárból pénteken 418-at függesztettek fel munkájából.

Az Egitim-Is nevű pedagógus-szakszervezet sajtótitkára, Dilek Yurdugül a Sözcü című kemalista ellenzéki napilapnak arról számolt be, hogy az iskolaigazgatók nem tudják elkészíteni a tanórák heti beosztását. Felhívta a figyelmet: már korábban is tanárhiány volt, így ebben az évben nagyon nehezen várható el magas színvonalú oktatás. Vannak olyan tárgyak, amelyekre egyáltalán nem jut tanár, tette hozzá.

Recep Tayyip Erdogan török államfő. (MTI/EPA/Hou Hvi Jung)

Pénteken Diyarbakir városban több száz pedagógus vonult az oktatási minisztérium tartományi hivatalának épülete elé tiltakozásul az ellen, hogy tömegével függesztik fel őket munkájukból. A rendőrök vízágyút vetettek be, és 45 tüntetőt őrizetbe vettek.

Szerémy Tamás hangsúlyozta: a török vezetés álláspontja szerint katonai puccskísérletről van szó, amely mögött egy mozgalom áll – tanárok, újságírók, közéleti személyiségek, az igazságügyi szférában dolgozók azért kerültek elbocsájtásra, mert valamilyen szinten kapcsolatban álltak a puccsot szervező szervezetekkel.

A tisztogatások új irányt vettek azzal, hogy a délkelet-törökországi tanárokat is érintik. A tisztogatás átterelődik az ankarai vezetés által a másik nagy terrorszervezetnek minősített Kurdisztáni Munkáspártra.