Újra puskaporos hordó lehet a Balkán

A migrációs hullámmal megint a felszínre kerülhetnek a balkáni háborúból már ismert ellentétek Bosznia-Hercegovinában és annak térségében, ott, ahol eleve erős gyökerekkel bír az iszlamizmus – hívta fel a figyelmet a szakértő az M1 péntek esti műsorában.

Gyarmati István biztonságpolitikai szakértő szerint az illegális bevándorlás újra előhozta a régen le nem zárt problémákat a Balkánon: a szakértő az M1 péntek esti műsorában azt mondta, újra a felszínre került a horvát-szerb, az albán-szerb és a macedón-albán konfliktus is.

A koszovói és az albán kisebbség, sőt, maga Albánia többségében iszlámok lakta állam, az igazi veszélyt azonban Gyarmati István szerint mégis Bosznia-Hercegovina jelenti, amely ráadásul egy gyenge, előrelépésre majd’ 25 éve képtelen ország és nagy valószínűséggel nem tud mit kezdeni a radikalizálódó bosnyákokkal, muzulmánokkal.

A térségben ráadásul már a délszláv háború idején is harcoltak iszlamisták. Ők vagy hazatértek Szíriába, vagy maradtak – hívta fel a figyelmet a szakértő arra utalva, hogy ezek a sejtek a jövőben feléledhetnek, illetve a Szíriában harcoló bosnyákok közül is sokan hazatérhetnek.

Csapdahelyzetben az EU

Gyarmati István szerint csapdahelyzet alakult ki az Európai Unióban Bosznia tagsága kapcsán. „Azt mondani nekik, hogy belátható időn belül uniós állam lesznek, felelőtlenség, hiszen nem állnak rá készen – de ha ezt nem mondjuk, akkor más utakat keresnek” – tette hozzá.

A szakértő szerint azonban – éppen a gyengesége miatt – nem fajulhat addig a helyzet, hogy Bosznia-Hercegovina feltételeket szabjon az Európai Uniónak egyes problémák megoldásáért cserébe, ahogyan Törökország tette.

Hozzátette: ne felejtsük el, hogy Bosznia-Hercegovina európai uniós „gyámság” alatt van, amely a státusznak a felélesztése jogilag és politikailag is lehetséges.

Ősszel újabb bevándorlási hullám várható a Balkánon keresztül, ami Magyarországot is érinti – hangzott el a műsorban. A szakértő szerint ennek súlyossága függ a Törökországgal történő megállapodástól is.